Διευρύνεται το sell off στις μετοχές - «Βουτιά» 34% στη Ρωσία - Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διευρύνεται το sell off στις μετοχές - «Βουτιά» 34% στη Ρωσία - Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο
Με εκρηκτική άνοδο σχεδόν 7% το πετρέλαιο αντιδρά στα νέα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυση η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Τελευταία ενημέρωση: 16.34

Με εκρηκτική άνοδο σχεδόν 8% αντιδρά το πετρέλαιο στη δραματική εξέλιξη της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού WTI ενισχύεται κατά 7,71% στα 99,11 δολάρια το βαρέλι, διασπώντας το ανώτερο σημείο του ανοδικού καναλιού με νέο «πεδίο μάχης», τα 100 και τα 105 δολάρια. Παράλληλα, το Brent εκτοξεύεται στα 104,23 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 8%, επίπεδα που είχε να δει από το 2014, με τις αγορές να προσθέτουν συνεχώς υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου.

Τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου εκτοξεύονται κατά 47% στα 130 ευρώ ανά MWh. Ισχυρή είναι η αντίδραση και για άλλα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στο Λονδίνο και ξεπέρασε το υψηλό του 2008.

«Εκρηκτική» άνοδο καταγράφουν και τα συμβόλαια χρυσού, ο οποίος συχνά αποτελεί ένα πρώτο επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας, κερδίζοντας περίπου 46,6 δολάρια στο +2,44% και τα 1.956 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε ιστορικό χαμηλό το ρούβλι

Το δολάριο ενισχύθηκε περισσότερο από 10% έναντι του ρωσικού νομίσματος, στέλνοντας το ρούβλι στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει ποτέ έναντι του δολαρίου. Το ρούβλι κινείται πλέον στα 83,38 έναντι του δολαρίου, ενώ να σημειωθεί πως Μόσχα είχε αναστείλει όλες τις συναλλαγές σε όλες τις αγορές της, με τα αλλεπάλληλα κραχ.

Η όποια ήπια αποκλιμάκωση στο ρωσικό νόμισμα οφείλεται στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά εδώ και χρόνια και θα επεκτείνει τη λίστα με τους τίτλους που γίνονται δεκτοί ως ενέχυρα ώστε να στηρίξει την αγορά με ρευστότητα. Η ρυθμιστική αρχή δεν έκανε καμία αναφορά στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά είπε ότι θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες προσφέροντας 1 τρισ. ρούβλια (11,5 δισ. δολάρια) μέσω overnight repo.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο της Μόσχας υποχωρεί 34,38% ενώ η Κεντρική Τράπεζας της χώρας απαγόρευσε προσωρινά το short selling. Την ίδια στιγμή τα ρωσικά CDS εκτοξεύονται κατά 280 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρωσική αγορά έχει απωλέσει 259 δισ. δολάρια σε αξία κεφαλαιοποίησης από το πρωί της Πέμπτης.

Ο Nick Spillane αναλυτής της Goldman Sachs για τα εμπορεύματα επισημαίνει πως «όλες οι αγορές που συνδέονται με τη Ρωσία βρίσκονται σε κίνηση. Οι αρχικές κυρώσεις στοχεύουν σε τράπεζες που χρηματοδοτούν στρατιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες υπογραμμίζοντας την απροθυμία να κυνηγήσουν τον κλάδο παραγωγής εμπορευμάτων με την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το αλουμίνιο, τα σιτηρά και το παλλάδιο. Μένει να δούμε αν αυτό μπορεί να παραμείνει έτσι».

Από τη μεριά του ο John Normand πρώην στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, αναφέρει πολύ ορθώς την προετοιμασία για το αναπόφευκτο με την απόφαση της Ρωσίας να εκποιήσει τα αμερικανικά ομόλογα, να συσσωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα και να διαφοροποιηθεί σε χρυσό από τότε που ο Ομπάμα επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις για την Κριμαία το 2014. (πίνακες Bloomberg)

Διευρύνεται το sell off στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «ανοίγουν» τις απώλειες που καταγράφουν από το πρωί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με πτώση που φτάνει και ξεπερνά το 4% για τις μεγάλες αγορές.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 3,84% στις 436,45 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 4,53% στις 3.791,48 μονάδες

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 3,18% στις 7.259 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 5,08% στις 13.888 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 3,95% στις 6.513 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 5,2% στις 24.606 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 3,95% στις 8.106 μονάδες.

Risk off στα κρυπτονομίσματα

Έντονη risk off διάθεση καταγράφεται και στα κρυπτονομίσματα με το Bitcoin να υποχωρεί κατά 5,3% στα 35.620 δολάρια περίπου (2.014 δολάρια απώλεια) και με το Ethereum να «βουλιάζει» κατά 8% στα 2.418 δολάρια. Litecoin και Monero ξεπερνούν το 11% και το 10% σε απώλειες, αντίστοιχα.

Ρεκόρ για τις τιμές του σιταριού

Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν σήμερα το πρωί σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext, ενώ πλέον βρίσκεται στα 322 δολάρια/τόνο.

Οι τιμές του σίτου και του αραβόσιτου, των οποίων η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως, σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά το άνοιγμα της αγοράς, μερικές ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider