Παραμένει πάνω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο - «Γκάζι» στις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει πάνω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο - «Γκάζι» στις ευρωπαϊκές αγορές
«Στα ύψη» συνεχίζει να κινείται το πετρέλαιο λόγω της ανησυχίας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να θέσει περιορισμούς στην προσφορά, αν και σχετική ηρεμία έχει αποκατασταθεί μετά από μια «άγρια» χθεσινή διαπραγμάτευση.

Τελευταία ενημέρωση 15:50

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται το πετρέλαιο λόγω της ανησυχίας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να θέσει περιορισμούς στην προσφορά, αν και σχετική ηρεμία έχει αποκατασταθεί μετά από μια «άγρια» χθεσινή διαπραγμάτευση. Από την άλλη, οι αγορές μετοχών και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές παραμένουν στο στόχαστρο των πωλητών αν και δείχνουν να βγάζουν μια πρώτη αντίδραση που μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις. Τα futures της Wall Street γύρισαν σε θετικό έδαφος υποδηλώνοντας ένα άνοιγμα της τάξεως του 0,7% περίπου για τους τρεις δείκτες.

Στα ύψη παραμένει πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Το Brent υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,93% παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, στα 94,52 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,6% και στα 92,26 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο άνω του 9% κατά διαστήματα την Πέμπτη. Οι αγοραστές αποφεύγουν το ρωσικό αργό Ουραλίων λόγω ανησυχίας για πιθανά προβλήματα εξαιτίας της επίθεσης στην Ουκρανία, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει τις νέες αγορές αυτής της κατηγορίας πετρελαίου για τον ίδιο λόγο.

Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αέριου σύμφωνα με τα ολλανδικά συμβόλαια TTF καταγράφουν σημαντική αποκλιμάκωση αλλά σε καμία περίπτωση δε συγκρίνονται με τις τιμές προ σύρραξης. Την Παρασκευή τα συμβόλαια TTF καταγράφουν πτώση κατά 39% στα 95 ευρώ ανά MWh.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως η αγορά πετρελαίου να είναι ήδη αρκετά «στενή» – και πιθανόν να σφίξει ακόμη περισσότερο από ό,τι ανέμενε ως αποτέλεσμα της (i) διαρκούς υποκατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο λόγω των υψηλότερων τιμών, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στα συμβόλαια TTF (+51,1% στα 134,31 ευρώ ανά MWh), και (ii) με δεδομένη τη χαμηλή πιθανότητα επανενεργοποίησης των διαδικασιών για τον αγωγό Nord Stream 2 – ο αμερικανικός οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για την τιμή του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμη βάση (τρεις μήνες από τώρα) στα 125 δολάρια το βαρέλι εάν μια συμφωνία με το Ιράν καταρρεύσει και οι «σκιώδεις κυρώσεις» επιμείνουν.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς τα τανκς και τα στρατεύματά της πλησίαζαν την ουκρανική πρωτεύουσα, με τους περιορισμούς να περιλαμβάνουν περικοπές στις πληρωμές ενέργειας, που είναι και μια κρίσιμη πηγή εσόδων για τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ωστόσο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό δίκτυο Swift επειδή η Ευρώπη αντιτάχθηκε σε αυτή την ενέργεια. Παρόλα αυτά, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες περιορίζουν την έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία εξαιτίας των πιστωτικών κινδύνων.

«Οι αρχικές ανησυχίες ότι το πετρέλαιο θα περιλαμβάνεται σε πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν χαλαρώσει, με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν από το χθεσινό ράλι», δήλωσε στο Bloomberg ο Daniel Hynes, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking Group.

«Ωστόσο, οι απότομες εκπτώσεις που προσφέρονται στο ρωσικό αργό δεν κερδίζουν ακόμη κάποιο bid. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα προσφοράς εάν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να διευκολύνουν τις συναλλαγές βραχυπρόθεσμα».

Η κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών

Η Goldman Sachs, στέκεται ιδιαίτερα στην αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου των μετοχών (ERP), με μια βάση αναφοράς στην κατάσταση που υπήρξε υπό την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Όπως σημείωσαν οι αναλυτές σε call που διοργάνωσε ο αμερικανικός οίκος για τις γεωπολιτικές εντάσεις και παρακολούθησε το insider.gr, το ERP στις ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω της τρέχουσας κλιμάκωσης θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 14 μονάδες βάσης που είχε καταγραφεί το 2014. Συγκεκριμένα, από τότε που υπήρξε κλιμάκωση της έντασης και οι αγορές στράφηκαν προς τα εκεί, το ERP στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά περίπου 44 μονάδες βάσης, με τον DAX να υποχωρεί κατά 9%. Παράλληλα, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένουν σε λογικά επίπεδα, κατά τη Goldman Sachs, και με την πρόσφατη κίνηση, ο μακροπρόθεσμος μέσος δείκτης P/E, κινήθηκε από το 18x σε επίπεδα χαμηλότερα από το 14x στη βάση του δείκτη Stoxx 600 για τα EPS των επόμενων δώδεκα μηνών.

Στα των ευρωπαϊκών, ο δείκτης Stoxx 600 ανακάμπτει κατά 2,98% στις 452 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 3,2% στις 14.511 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 στο +3,13% και τις 6.725 μονάδες και τον FTSE 100 στο +3,18% και στις 7.453 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο IBEX 35 της Μαδρίτης έχοντας αλλάξει και τα δύο πρόσημα ενισχύεται κατά 3,26% και στις 8.424 μονάδες και ο FTSE MIB του Μιλάνου σημειώνει άνοδο 3,55% στις 25.764 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider