Σε υποβάθμιση των στόχων της για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών προχώρησε η Goldman Sachs, επισημαίνοντας πως η σύγκρουση στα ουκρανικά εδάφη έχει αυξήσει σημαντικά το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) για τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, μέρος του οποίου θα παραμείνει για αρκετό διάστημα.
Με αυτό ως δεδομένο, αλλά και τον αντίκτυπο στο μείγμα ανάπτυξης - πληθωρισμού, ο αμερικανικός οίκος μειώνει τους στόχους που είχε θέσει για τον Stoxx 600 στις 470 μονάδες σε ορίζοντα τριών μηνών (από 495 μονάδες προηγουμένως) και στις 490 μονάδες σε ορίζοντα δώδεκα μηνών έναντι 530 προηγουμένως. Παράλληλα, μειώνει τον στόχο και για τον Euro Stoxx 50 σε δωδεκάμηνη βάση στις 4.300 μονάδες από 4.800 προηγουμένως, ενώ αυξάνει ελαφρώς την έκθεση και τον στόχο για τον FTSE 100 στις 8.100 μονάδες από 7.900 σε διάστημα δώδεκα μηνών. Ακόμη και έτσι ωστόσο, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της δύναται να προσφέρουν αποδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, για τον Stoxx 600 που ξεπερνούν το 16% σε διάστημα δώδεκα μηνών.
Η ομάδα στρατηγικής της Goldman Sachs, υπό την Sharon Bell, συνεχίζει να εντοπίζει αξία στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η πτώση έχει ωθήσει το δείκτη P/E στο 13,6x, επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Αυτό συμβαίνει παρά τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια, την περαιτέρω ανάκαμψη και την απότομη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών φέτος. Βέβαια, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού πληθωρισμό και οποιαδήποτε «στενότητα» ή διακοπή της προσφορά ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου, στην Ευρώπη θα έχει επίσης επιπτώσεις στην παραγωγή και το ΑΕΠ.
Από την άλλη, όπως επισημαίνει, ο FTSE 100 έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικός τόσο στις αυξήσεις των επιτοκίων όσο και στις ανησυχίες για την κλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Ο δείκτης δεν έχει σχεδόν καμία έκθεση στον κλάδο της τεχνολογίας και ιδιαίτερα μεγάλο βάρος σε «value» μετοχές και σε μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου. Το 19% της απόδοσης του δείκτη προέρχεται από τον κλάδο του πετρελαίου σε σύγκριση με το ήμισυ περίπου της έκθεσης που υφίστανται για τους Stoxx 600 και Euro Stoxx 50. «Έτσι με τις τοποθετήσεις να παραμένουν χαμηλές στην αγορά του Λονδίνου, θεωρούμε πως υπάρχει μια καλή ευκαιρία» σχολιάζει η Goldman Sachs.
Να σημειωθεί πως ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε άμεσα και τις εκτιμήσεις του και για την αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης για τα εμπορεύματα, με την αγορά πετρελαίου να είναι ήδη αρκετά «στενή» – και πιθανόν να σφίξει ακόμη περισσότερο από ό,τι ανέμεναν ως αποτέλεσμα της (i) διαρκούς υποκατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο λόγω των υψηλότερων τιμών, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στα συμβόλαια TTF (+51,1% στα 134,31 ευρώ ανά MWh), και (ii) με δεδομένη τη χαμηλή πιθανότητα επανενεργοποίησης των διαδικασιών για τον αγωγό Nord Stream 2 – αυξάνουν τις εκτιμήσεις του για την τιμή του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμη βάση (τρεις μήνες από τώρα) στα 125 δολάρια το βαρέλι εάν μια συμφωνία με το Ιράν καταρρεύσει και οι «σκιώδεις κυρώσεις» επιμείνουν.