JP Morgan: Μην βιαστούν οι επενδυτές να κλείσουν θέσεις στις μετοχές - Οι επιλογές της στην Ευρώπη

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Μην βιαστούν οι επενδυτές να κλείσουν θέσεις στις μετοχές - Οι επιλογές της στην Ευρώπη
Να μη βιαστούν τα χαρτοφυλάκια να αλλάξουν τις κατανομές τους στο ολοένα και πιο χαοτικό γεωπολιτικό περιβάλλον είναι το βασικό μήνυμα των στρατηγικών αναλυτών της JP Morgan.

Να μη βιαστούν τα χαρτοφυλάκια να αλλάξουν τις κατανομές τους και να κλείσουν θέσεις στις μετοχές, στο ολοένα και πιο χαοτικό γεωπολιτικό περιβάλλον είναι το βασικό μήνυμα των στρατηγικών αναλυτών της JP Morgan για τις αγορές μετοχών.

Όπως σημειώνουν, εάν κάποιος πουλάει με βάση τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος τους whipsaw (απότομη αλλαγή κατεύθυνσης ενός τίτλου, στην προκειμένη προς τα πάνω). Ιστορικά, η συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών συγκρούσεων, ειδικά αν είχαν πιο τοπικά χαρακτηριστικά, δεν έτειναν να βλάψουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατέληγαν ως ευκαιρίες αγοράς.

Παρότι ο αμερικανικός οίκος διατηρεί την «overweight» θέση που είχε ανοίξει τον Απρίλιο για τον ενεργειακό ευρωπαϊκό κλάδο, ως αντιστάθμισμα στον χειμώνα που πέρασε και του sell off που προσέγγισε το 20% για τον κλάδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τονίζει πως προς το παρόν η τιμή του πετρελαίου δε κινείται στην κλίμακα που ανησυχούσαν κάποιοι. Ωστόσο, μια πιο ισχυρή άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού», προς την περιοχή των 150 δολαρίων, θα μπορούσε να ωθήσει την αναπτυξιακή δυναμική χαμηλότερα από την τάση.

Οι οικονομολόγοι της JP Morgan εκτιμούν πως μια σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια θα έπληττε την παγκόσμια αναπτυξιακή δυναμική κατά 1,6% και θα ωθούσε τον πληθωρισμό σε επίπεδα υψηλότερα κατά 2%. Αν δεν υπάρξει μια γρήγορη κίνηση προς αυτά τα επίπεδα, ο Mislav Matejka, επικεφαλής στρατηγικής για τις αγορές μετοχών της JP Morgan, δεν θεωρεί πως οι μετοχές θα πρέπει να «χτυπηθούν» εκ νέου.

Από την άλλη, οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αρνητικών επιπτώσεων που απορρέουν από την πορεία του προς τους καταναλωτές θα αντισταθμιστούν από τις κυβερνήσεις και τα μέτρα που θα ληφθούν. Μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για φυσικό αέριο.

Επιπλέον, στα σημεία που προσεγγίζει η JP Morgan, και εκτός του ενεργειακού «καναλιού» είναι ο αντίκτυπος των κυρώσεων στην Ρωσία. Όπως αναφέρουν δεν είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα σημαντικό βάρος για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, με τους οικονομολόγους του οίκου να αναθεωρούν επί τα χείρω τις αναπτυξιακές προοπτικές στην Ευρωζώνη για φέτος στο 4,1% από 4,6% προηγουμένως, τονίζοντας πως απέχουμε πολύ από το να οδηγηθούμε σε μια υφεσιακή κατάσταση.

JP Morgan

Από την άλλη, οι τράπεζες επέστρεψαν ένα μέρος του ισχυρού τους «ράλι» κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά οι αναλυτές του οίκου που καλύπτουν τον τραπεζικό κλάδο εκτιμούν ότι η έκθεσή τους στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι πολύ διαχειρίσιμη και ανέρχεται σε επίπεδα μικρότερα του 1% της λογιστικής τους αξίας. Σε ανάλυση ευαισθησίας που διενήργησαν (στο χειρότερο σενάριο) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η RBI φαίνεται πως θα επηρεαστεί περισσότερο και κατά 99 μονάδες βάσης στα κεφάλαιά της, λόγω της υψηλής έκθεσής της στην περιοχή, ενώ η SG εκτιμάται πως θα έχει το δεύτερο υψηλότερο αντίκτυπο, ακολουθούμενη από την OTP.

Σε αυτή τη βάση, ο Matejka αναγνωρίζει πως οι long θέσεις στην Ευρώπη και στις τράπεζες είναι πιθανό να μην αποδώσουν, όσο αυτή η κρίση κυριαρχεί και οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται χαμηλότερα. Ωστόσο, και οι δύο αυτές θέσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αποκωδικοποιούνται από τα χαρτοφυλάκια ως θεμελιώδη «overweight» για οποιοδήποτε διάστημα μεγαλύτερο τους ενός μήνα, ειδικά εάν δεν κοπούν οι ροές εμπορευμάτων από τη Ρωσία.

Οι επιλογές της JP Morgan από τις ευρωπαϊκές αγορές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider