Ο Πούτιν εκτοξεύει τα εμπορεύματα προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 1960

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πούτιν εκτοξεύει τα εμπορεύματα προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 1960
Στην τροχιά μιας εκρηκτική εβδομαδιαίας ανόδου βρίσκονται τα εμπορεύματα, κάτι που έχει να καταγραφεί από τότε που ο Nikita Khrushchev ήταν στο Κρεμλίνο.

Στην τροχιά μιας εκρηκτική εβδομαδιαίας ανόδου βρίσκονται τα εμπορεύματα, κάτι που έχει να καταγραφεί από τότε που ο Νικίτα Χρουστσόφ ήταν στο Κρεμλίνο.

Ο δείκτης πρώτων υλών του Bloomberg πλησιάζει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο που έχει να σημειωθεί από το μακρινό 1960, καθώς τράπεζες, εισαγωγείς και ναυτιλιακές απομακρύνονται από τις ρωσικές εξαγωγές μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Το αργό πετρέλαιο Brent εκτινάσσεται κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, το αλουμίνιο σημειώνει ρεκόρ και το σιτάρι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Να σημειωθεί πως τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου TTF ενισχύονται κατά 1,57% στα ήδη υψηλά φτάνοντας στα 168 ευρώ ανά MWh, με το συμβόλαιο Μάιου να κινείται επίσης υψηλά στα 165 ευρώ όπως και του Ιουνίου δείχνοντας πως ευρύτερα δεν υπάρχουν συνθήκες αποκλιμάκωσης.

Η ολοένα και μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας πνίγει μια σημαντική παγκόσμια πηγή ενέργειας, μετάλλων και καλλιεργειών, πυροδοτώντας φόβους για παρατεταμένες ελλείψεις και οξύτερο πληθωρισμό παγκοσμίως. Οι traders επαναξιολογούν τους δεσμούς τους με το κράτος (ενέχει ο κίνδυνος νομικών ζητημάτων για τους traders σε τόσο ευρείες κυρώσεις) μετά την ενεργοποίηση σαρωτικών διεθνών κυρώσεων.

«Δεν έχουμε δει ποτέ τόσο απότομες και ξαφνικές αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων σε τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Henning Gloystein, αναλυτής της Eurasia Group. «Μέχρι να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση, τα ρεκόρ ή οι αυξημένες τιμές λόγω κυρώσεων και διαταραγμένων εφοδιαστικών αλυσίδων θα συνεχιστούν για πολλά εμπορεύματα».

Ο δείκτης BCOM Spot, ο οποίος ενημερώνεται μόνο στο τέλος κάθε παγκόσμιας συνεδρίασης, ήταν 8,6% υψηλότερος αυτή την εβδομάδα έως την Τετάρτη. Πιθανότατα έχει ήδη επισκιάσει το άλμα του 9,7% τον Σεπτέμβριο του 1974 - στο τέλος της πετρελαϊκής κρίσης εκείνης της εποχής - και θα σημειώσει ένα νέο ρεκόρ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η επίθεση της Ρωσίας θα ταράξει τις διεθνείς σχέσεις και θα αναδιαμορφώσει τις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στους Κογκρέσο την Τετάρτη. Ένας βετεράνος οικονομολόγος που ασχολείται με τα γεωργικά προϊόντα, ο Scott Irwin του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, είπε ότι περίμενε «το μεγαλύτερο σοκ στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών» κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων του Pacific Investment Management Co. Greg Sharenow και Andrew DeWitt ανέφεραν πως «τα εμπορεύματα έχουν συνήθως καλή απόδοση στον επιχειρηματικό κύκλο - και σε περιόδους παγκόσμιας αναταραχής - προσφέροντας μια πιθανή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και της διαταραχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider