Πετρέλαιο: Απώλειες 2% μετά το χθεσινό ράλι - Συνεχίζεται η αστάθεια στις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Απώλειες 2% μετά το χθεσινό ράλι - Συνεχίζεται η αστάθεια στις τιμές
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 110,85 δολάριακαι το Brent στα 114,67 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση 16.43

Πτώση κατά πέντε δολάρια καταγράφει η τιμή του Brent την Τρίτη μετά από την άνοδο 7% που κατέγραψε μια ημέρα νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της διεθνούς αγοράς ότι οι απότομες (ακόμη και ενδοημερήσιες) μεταβολές τείνουν να καταστούν ο κανόνας για την τρέχουσα περίοδο.

Οι συναλλαγές εξακολουθούν να είναι ασταθείς στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των πιθανών κυρώσεων που εξετάζει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό αργό (αν και ορισμένα βασικά μέλη παραμένουν αντίθετα σε μια τέτοια κίνηση προς το παρόν).

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι αναμένει από τους ηγέτες να συζητήσουν - αλλά μάλλον δεν θα εγκρίνουν ακόμη- περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Υπάρχει έλλειψη συναίνεσης στην ΕΕ, η οποία έχει ήδη επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη Μόσχα, σχετικά με το αν θα στοχεύσει το ρωσικό πετρέλαιο. Η Γερμανία εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού αργού και μέχρι στιγμής έχει απορρίψει ένα προτεινόμενο εμπάργκο, ενώ η Ουγγαρία είναι επίσης αντίθετη. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη και οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τα 27 κράτη.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση του πετρελαίου στην ΕΕ κρατά τις αγορές απασχολημένες», δήλωσε ο Hans Van Cleef, ανώτερος οικονομολόγος ενέργειας στην ABN Amro. «Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη για μια απαγόρευση πετρελαίου τώρα, και πιθανότατα θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη στο εγγύς μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλές τιμές ενισχύουν τον ήδη αυξημένο πληθωρισμό σε οικονομίες σε όλο τον κόσμο, περιπλέκοντας το έργο για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Fed. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίασή της, εάν χρειαστεί.

Μια πρόσθετη άνοδος από την πλευρά της ζήτησης προήλθε από την Κίνα καθώς το Πεκίνο δήλωσε ότι θα ενισχύσει την υποστήριξη για την οικονομία, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δεσμεύσεις. Σε μια συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου, το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε νομισματικά εργαλεία για τη διατήρηση της πιστωτικής επέκτασης με σταθερό ρυθμό, ενώ οι αρχές υποσχέθηκαν επίσης να διατηρήσουν πολιτικές που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Την Τρίτη το μεσημέρι (12:24 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 110,11 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,79% και το Brent στα 113,79 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,58%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενδεχόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα έπληττε σφοδρά την Ευρώπη προειδοποιεί ο Πεσκόφ

Πετρέλαιο: Αγώνας δρόμου για αύξηση παραγωγής από τους μεγάλους παίκτες

Ενέργεια: Ποιο ρωσικό πετρέλαιο; - Το ουράνιο θα λείψει

gazzetta
gazzetta reader insider insider