Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές, αναμένοντας εξελίξεις από τις Βρυξέλλες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές, αναμένοντας εξελίξεις από τις Βρυξέλλες
Νευρικότητα στα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό για την Πέμπτη, με ήπια κέρδη στο Λονδίνο και απώλειες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Εικόνα νευρικότητας επικράτησε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις Βρυξέλλες και στις εξελίξεις γύρω από τη στάση των χωρών της Δύσης προς τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Σύνοδοι Κορυφής του NATO και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εστιάζουν στο κατά πόσο θα ασκηθούν νέες πιέσεις προς τη Μόσχα για τον πόλεμο, όπως και στο ζήτημα της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία. Για το τελευταίο, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την ευρωπαϊκή αγορά την Παρασκευή από την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,21% στις 453,07 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,14% στις 3.863 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,10% στις 7.467 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 0,07% στις 14.273 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,39% στις 6.555 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE 100 στο Μιλάνο κέρδισε 0,45% στις 24,407 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κινήθηκε πτωτικά 0,28% στις 8.305 μονάδες.

Μάκρο

Υποχώρησε ο ρυθμός της ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ τον Μάρτιο, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και η αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία έπληξαν την ανάπτυξη τόσο στον μεταποιητικό όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών. Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P, ο πρώτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μειώθηκε στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 55,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας χαμηλό δυο μηνών, ξεπερνώντας ωστόσο τις 53,3, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Στη μείωση του δείκτη ηγήθηκε ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος ήδη αισθάνεται την πίεση των νέων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και του υψηλού ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου. Παράλληλα, η δραστηριότητα των εργοστασίων αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ και η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών έχασε τον ρυθμό.

Επιδείνωση εμφάνισε το κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο της Γαλλίας το Μάρτιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, εν μέσω των ανησυχιών για τις υψηλές τιμές ενέργειας και τη αβεβαιότητα που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 106 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 112 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 110 μονάδες. Συνολικά, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που περιλαμβάνει όλους τους κλάδους, μειώθηκε στις 107 μονάδες από τις 113 τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεταβλητότητα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Σύνοδο Κορυφής και G7

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μακρόν προειδοποιεί για μια διατροφική κρίση «άνευ προηγουμένου»

Για περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη δεσμεύεται ο Μπάιντεν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider