Τελευταία ενημέρωση 12:19
Απώλειες καταγράφονται την Πέμπτη στις ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή να στρέφεται στις κρίσιμες συναντήσεις της Συνόδου Κορυφής, του ΝΑΤΟ και των G7 σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει πτώση 0,20% στις 453 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 χάνει 0,42% στις 3.852 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,50% στις 14.211 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,18% και βρίσκεται στις 6.569 μονάδες.
Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά 0,02% στις 7.462 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,14% και διαμορφώνεται στις 24.332 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 8.287 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,49%.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρευρίσκεται στις συναντήσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μέσω βιντεοκλήσης. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετες κυρώσεις στην Ρωσία, μέσα στην ημέρα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ηγέτες της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν «μεγάλες αυξήσεις» σε στρατεύματα κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας της ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε».
Την προσοχή έλκουν την Πέμπτη και αποτελέσματα της Daimler με τις μετοχές της να κερδίζουν περισσότερο από 8%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει μικρό αντίκτυπο στις δραστηριότητές της από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πανδημία.
Μάκρο
Υποχώρησε ο ρυθμός της ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ τον Μάρτιο, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και η αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία έπληξαν την ανάπτυξη τόσο στον μεταποιητικό όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών. Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P, ο πρώτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μειώθηκε στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 55,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας χαμηλό δυο μηνών, ξεπερνώντας ωστόσο τις 53,3, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Στη μείωση του δείκτη ηγήθηκε ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος ήδη αισθάνεται την πίεση των νέων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και του υψηλού ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου. Παράλληλα, η δραστηριότητα των εργοστασίων αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ και η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών έχασε τον ρυθμό.
Επιδείνωση εμφάνισε το κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο της Γαλλίας το Μάρτιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, εν μέσω των ανησυχιών για τις υψηλές τιμές ενέργειας και τη αβεβαιότητα που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 106 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 112 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 110 μονάδες. Συνολικά, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που περιλαμβάνει όλους τους κλάδους, μειώθηκε στις 107 μονάδες από τις 113 τον προηγούμενο μήνα.
Η εικόνα στην Ασία
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρέθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά από το ράλι στο πετρέλαιο της Τετάρτης, με τους δείκτες της Κίνας να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 κέρδισε 0,25% και στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,12%. Στην Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,63% ενώ ο SZSE Component έχασε 0,83%.