Περιόρισε σημαντικά τα ενδοσυνεδριακά υψηλά το Χρηματιστήριο την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,3% έναντι 8,5% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,1%, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 1982. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,3% από 1,2% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,2%.
Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6,2% έναντι 6,5% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, έφτασε στο 0,6% από 0,3% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,4%.
Επίσης, το ενδιαφέρον των traders είναι εστιασμένο στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Να υπενθυμίσουμε πως η Société Générale αναμένει να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM.
Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, από το δείκτη αναμένεται να διαγραφεί η μετοχή της Jumbo, ενώ από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos. Η Société Générale εκτιμά πως η διαγραφή της Jumbo είναι λιγότερο πιθανή «delete close», ενώ οι προσθήκες των τίτλων της Εθνικής και της Mytilineos έχουν υψηλές πιθανότητες, «add», ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των ΕΛΠΕ (λιγότερο πιθανή).
Παράλληλα, θετικά διατείνεται η DBRS στη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική πειθαρχία, τονίζοντας ωστόσο πως οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία διαμορφώνουν μια πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις εκτιμήσεις της.
Μια πιο μακροχρόνια επίδραση στις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη. Ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως σημειώνει η DBRS. Μια παρατεταμένη ή πιο ευρεία σύγκρουση θα μπορούσε να εντείνει τις προϋπάρχουσες επιπτώσεις της πανδημίας, να οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη και να καθυστερήσει περαιτέρω την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης. Παρά την απουσία ισχυρών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,1% σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, από τις αρχικές εκτιμήσεις για 4,5%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και στην αρνητική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού.
Επίσης, ισχυρό «σήμα» εκπέμπει και η Morgan Stanley για την Ελλάδα. Από τις λίγες χώρες στην Ευρωζώνη στις οποίες το ΑΕΠ της έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2021, είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καθώς η οικονομία της επωφελήθηκε από τη δυναμική επανέναρξη του τουρισμού το 2021, μετά το πλήγμα που δέχθηκε ελέω πανδημίας.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η οικονομική ανάκαμψη ήταν ευρεία σε όλες τις κατηγορίες, με την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και τις εξαγωγές να ενισχύονται σημαντικά πέρυσι. Έτσι, αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις μετά το re-opening εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, λόγω του απότομα αυξανόμενου πληθωρισμού, αναμένει ότι η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να έχει ως αφετηρία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστεί έως το 2023.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Chiara Zangarelli, οικονομολόγος της Morgan Stanley αναμένει για φέτος ανάπτυξη 3,2% φέτος και 2,5% το 2023, ενώ η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 13,7% φέτος και στο 12,5% το 2023. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 6,3% φέτος προτού υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.
Όλες αυτά τα θετικά σήμερα που συνεχίζουν να εκπέμπουν οι διεθνείς οίκοι μεμονωμένα για την πορεία της Ελλάδας, έδωσαν ένα πάτημα στους αγοραστές. Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 862,66 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 85 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης έφτασε και στις 870 μονάδες χωρίς να καταφέρνει να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 0,18% στις 2.072 μονάδες και ο τραπεζικός σημείωσε πτώση 1,02% στις 571,15 μονάδες.
Στις τράπεζες, η ΕΤΕ υποχώρησε ελαφρώς κατά 1,16% στα 3,33 ευρώ, ενώ από την άλλη η Eurobank υποχώρησε κατά -0,84% με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 1,05% στα 1,249 ευρώ. Βαριές απώλειες σημείωσε η Alpha Bank στο -1,96% 0,951 ευρώ.
Πτώση κατά 0,97% σημείωσε ο ΟΠΑΠ στα 13,32 ευρώ, με την Jumbo στο -1,38% και στα 14,30 ευρώ.
Ήπιες απώλειες με χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών κατέγραψαν η Ελλάκτωρ, η Τέρνα Ενεργειακή και η Aegean.
Από την άλλη, ράλι κατέγραψε η Viohalco κλείνοντας στο +5,12% και τα 3,90 ευρώ, με την Quest (2,18%), τη ΜΟΗ (1,48%) τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,84%) και την Titan (1,3%) να ακολουθούν δίνοντας τα απαραίτητα «καύσιμα» στην αγορά.