Τον κώδωνα του κινδύνου για αναταραχή πέραν της φαντασίας στην πετρελαϊκή αγορά, έκρουσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail al-Mazrouei, με αφορμή την έγκριση από την Επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας του νομοσχεδίου «NOPEC», (No Oil Producing or Exporting Cartels). Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν αντιμονοπωλιακό νόμο που θα στοχεύει τον ΟΠΕΚ και τα μέλη του, αφήνοντας τα εκτεθειμένα σε αγωγές για χειραγώγηση των τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον Mazrouei, o ΟΠΕΚ στοχοποιήθηκε άδικα λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ προειδοποίησε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «NOPEC», θα μπορούσε να διαταράξει το μακροχρόνιο σύστημα παραγωγής του πετρελαϊκού κλάδου και να οδηγήσει τις τιμές έως και 300% υψηλότερα.
«Αν πας να θέσεις εμπόδια σε αυτό το σύστημα, πρέπει να προσέξεις τι ζητάς, γιατί έχοντας μια χαοτική αγορά θα έβλεπες... 200% ή 300% αύξηση στις τιμές, κάτι που ο κόσμος δεν μπορεί να διαχειριστεί», ανέφερε ο υπουργός.
Ο Mazrouei προειδοποίησε ότι αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανοδική πίεση στις τιμές πέραν των δυνατοτήτων του ΟΠΕΚ. «Η ακραία αστάθεια δεν οφείλεται στην προσφορά και τη ζήτηση, συμβαίνει επειδή ορισμένοι δεν θέλουν να αγοράσουν αργό πετρέλαιο από κάποιους συγκεκριμένους πωλητές και χρειάζεται χρόνος για να μετακινηθούν οι έμποροι από τη μια αγορά στην άλλη», είπε. «Η ιδέα να προσπαθήσουμε να μποϊκοτάρουμε κάποιο συγκεκριμένο αργό, είναι επικίνδυνη ανεξάρτητα από τα κίνητρα πίσω από αυτό», συμπλήρωσε.
Το «NOPEC»
Το νομοσχέδιο «NOPEC» κατατέθηκε διακομματικά στην Επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας, από τη Δημοκρατική Έιμι Κλόμπουτσαρ και τον Ρεπουμπλικάνο Τσακ Γκράσλεϊ και πέρασε με ψήφους 17-4. Βέβαια αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα: Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Γερουσία και τη Βουλή και ύστερα να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να γίνει νόμος. Αν αυτό επιτευχθεί, θα αλλάξει τον αντιμονοπωλιακό νόμο των ΗΠΑ για να ανακαλέσει την ασυλία που διαχρονικά προστατεύει τον ΟΠΕΚ και τις εθνικές εταιρείες πετρελαίου των μελών από μηνύσεις.
Βέβαια για περισσότερο από δύο δεκαετίες είχαν γίνει ανάλογες νομοθετικές προσπάθειες από πλευράς του Κογκρέσου, οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό. Όμως τώρα με την εκτόξευση των τιμών, η ενέργεια έχει γίνει κομβικής σημασίας στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Στάση αναμονής
Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος κυριαρχείται από τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου, αρνήθηκε να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής παρά το ράλι των τιμών, αντ' αυτού εμμένει στη συμφωνία με τη Ρωσία για οριακή αύξηση.
Εκτός από τους παραγωγούς του Κόλπου, στο νομοσχέδιο «NOPEC» αντιτίθεται επίσης και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), που αποτελεί κορυφαίο lobby πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.
Σε πρόσφατη επιστολή προς τους γερουσιαστές, το API προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο «δημιουργεί σημαντική, πιθανή επιζήμια έκθεση στα διπλωματικά, στρατιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ».
Από την πλευρά του ο Mazrouei ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι ο ΟΠΕΚ και τα μέλη του θα βρεθούν αντιμέτωπα με αντιμονοπωλιακούς νόμους στις ΗΠΑ, ο υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων επικαλέστηκε τις αμερικανικές αντιδράσεις στο στο νομοσχέδιο.
"Δεν με ανησυχεί αυτό για έναν βασικό λόγο, ότι υπάρχει μια συζήτηση για το «NOPEC» στις ΗΠΑ. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης