Η δυναμική της Coca Cola και οι περαιτέρω αναβαθμίσεις για τη μετοχή

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δυναμική της Coca Cola και οι περαιτέρω αναβαθμίσεις για τη μετοχή
Πανηγυρικά κατάφερε να διαψεύσει τους αναλυτές η Coca Cola HBC με την ανθεκτικότητα και τη δυναμική των αποτελεσμάτων της για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πανηγυρικά κατάφερε να διαψεύσει τους αναλυτές η Coca Cola HBC με την ανθεκτικότητα και τη δυναμική των αποτελεσμάτων της για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο Mitch Collett, της Deutsche Bank σημειώνει πως πρόκειται για την πιο ισχυρή επικράτηση μέχρι στιγμής, στη βάση αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών εταιρειών ποτών και αναψυκτικών. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ξεπέρασαν κατά 6,7% το consensus των αναλυτών και αποτέλεσε την τρίτη καλύτερη επίδοση σε αυτή τη χρονική περίοδο (από τις επτά ευρωπαϊκές εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου) ενώ τα συγκρίσιμα EBIT ξεπέρασαν κατά 33,2% τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ήταν διπλάσια της επόμενης καλύτερης (Campari) από τις έξι εταιρείες που ανακοίνωσαν τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη. Επιπλέον, η αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 19,4% ήταν επίσης υψηλότερη από το consensus στο 14,1% με όγκο πωλήσεων στο 4,7% (consensus: 3,6%) και καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο στο 14% (consensus: 9,8%). Βασικοί οδηγοί της επιστροφής της Coca Cola ήταν οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές.

Παράλληλα, η εταιρεία επανέφερε το guidance, το οποίο υποδηλώνει άνοδο 2% - 12% για τα συγκρίσιμα EBIT έναντι consensus για το 2022 (740 εκατ. - 820 εκατ. ευρώ, έναντι 727 εκατ. ευρώ που έχουν θέσει οι αναλυτές), με πολλούς αναλυτές να εκφράζουν πως αποτελεί μια συντηρητική προσέγγιση. Έτσι, ο Mitch Collett διατηρώντας τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Coca Cola HBC αυξάνει την τιμή στόχο στις 2.600 πένες, από τις 2.525 πένες προηγουμένως.

Coca Cola

Συμπληρώνοντας στα ανωτέρω και σε ανάλογο μήκος κύματος ο Yubo Mao της Morgan Stanley, αναφέρει πως η εταιρεία αναγνώρισε μη ταμειακές χρεώσεις ύψους 188 εκατ. ευρώ και ταμειακές χρεώσεις 2 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται κυρίως με τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Η Coca Cola επανέλαβε ότι, μετά την απόφασή της να διακόψει το επενδυτικό της πλάνο στη Ρωσία, θα έχει μικρότερη παρουσία στη χώρα με επίκεντρο τα υπάρχοντα τοπικά brands, αναμένοντας παράλληλα πως αυτή η τοπική δραστηριοποίηση της θα είναι άμεσα οικονομικά αυτάρκης. Επιπλέον, για το δεύτερο τρίμηνο, οι όγκοι πωλήσεων στη Ρωσία υποχώρησαν κατά 46% με τη διοίκηση να αναμένει κάποια περαιτέρω πτώση στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ επανεκκίνησε σταδιακά την παραγωγή της στην Ουκρανία από τον Μάιο και επί του παρόντος κινείται ως προς τη διανομή και πώληση όπου είναι ασφαλές να το κάνει. Για το δεύτερο τρίμηνο, οι όγκοι στην Ουκρανία μειώθηκαν κατά 45%. Η διοίκηση αναμένει άλλο ένα έτος πληθωριστικών πιέσεων (2023), αλλά μικρότερης κλίμακας από τον αντίκτυπο στα μέσα του έτους στο κόστος πωληθέντων αγαθών (COGS). Επιπλέον τα hedges (αντισταθμίσεις) καλύπτουν πάνω από το 85% των τιμών των βασικών εμπορευμάτων για το 2022 (π.χ. αλουμίνιο, ζάχαρη και πλαστικό PET).

Να σημειωθεί πως ο Mao αναμένει περαιτέρω θετική αντίδραση στη μετοχή της Coca Cola HBC, και re-rating, έχοντας προς ώρας ορίσει τιμή στόχο στις 1.950 πένες, με σύσταση «equal weight».

Από τη μεριά τους, οι αναλυτές της BofA (Andrea Pistacchi, Victor Beltran-Segarra) επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου τους δίνουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι η εταιρεία είναι καλά θωρακισμένη ακόμη και για ένα πιο αδύναμο καταναλωτικό περιβάλλον και ότι μπορεί να διατηρήσει την αύξηση των πωλήσεών της μεσοπρόθεσμα στην κορυφή του guidance του 5% - 6% (όπως και το 2023, εκτός το σκέλος της Ρωσίας), οδηγώντας σε 8% - 9% συγκρίσιμα EBIT και 10%+ αύξηση των EPS στις εκτιμήσεις της BofA (όχι όμως το 2023). Επιπλέον, με δείκτη P/E στο 15,7x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, η Coca Cola HBC διαπραγματεύεται με discount άνω του 20% στα βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα, κάτι που καθίστανται αδικαιολόγητο σύμφωνα με τη BofA. Η τιμή στόχος που θέτει πλέον, αυξήθηκε στις 2.550 πένες (σύσταση «buy»), ώστε να αντικατοπτρίζονται οι αυξήσεις στα EPS κατά 9% - 16%, προϋποθέτοντας re-rating στο 18x περίπου για το δείκτη P/E, ώστε να είναι σύμφωνη με ένα discount του 10% περίπου στη βάση της μεγαλύτερης ορατότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider