Η ομιλία του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο συμπόσιο του Jackson Hole βύθισε τους δείκτες της Wall Street, κλείνοντας τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.
H εκτίμηση του Τζερόμ Πάουελ ήταν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων από πλευράς Fed με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού θα συνεχιστούν κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις της, προκαλώντας ωστόσο «πόνο» στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.
Mιλώντας στο συμπόσιο που διεξάγεται στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ και θεωρείται ως η σημαντικότερη συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών, επενδυτών, οικονομολόγων και στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν- ο πρόεδρος της Fed Reserve επιβεβαίωσε ότι «η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να επιτεθεί στον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, την ίδια στιγμή θα προκαλέσουν πόνο τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, τονίζοντας πως ακόμη και μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια συνολικού ύψους 2,25% «δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο που θα σταματήσουμε».
Στον απόηχο της ομιλίας Πάουελ, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1.008 μονάδες ή 3,03% στις 32.283 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500 ο οποίος έχασε 3,37% και έκλεισε στις 4.057 μονάδες.
Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος σημείωσε απώλειες 3,94% στις 12.141 μονάδες.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow Jones έχασε 4,2%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq έχασαν σχεδόν 4% και 4,4%, αντίστοιχα.
Μάκρο
Σημάδια αποκλιμάκωσης για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια εμφανίζει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τον δείκτη τιμών ατομικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) - ο οποίος αποτελεί και τον προτιμώμενο δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα- να υποχωρεί τον Ιούλιο, έστω και οριακά.
Πιο αναλυτικά, ο βασικός δείκτης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σημείωσε κάμψη τον Ιούλιο κατά 0,1% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal εκτιμούσαν πως ο δείκτης PCE θα παράμενε αμετάβλητος τον προηγούμενο μήνα, ενώ στο 12μηνο ο δείκτης CPE διαμορφώθηκε στο 6,3% τον Ιούλιο έναντι 6,8% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν, με τις καταναλωτικές δαπάνες να ενισχύονται κατά 1% αντί για 1,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση τον Ιούλιο κατά 0,4%.
Τέλος, προκαταρκτικά με τα αρχικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, τον Ιούλιο το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 9,7% και διαμορφώθηκε στα 89,1 δισ. δολάρια.
Εμπορεύματα
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε την Παρασκευή ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στον απόηχο της ομιλίας του επικεφαλής της Fed. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν στα 1.749,8 δολάρια/ουγγιά, σημειώνοντας απώλειες 1,2% ή 21,6 δολαρίων/ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,7%.
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής τα συμβόλαια του πετρελαίου, καταγράφοντας άνοδο και σε εβδομαδιαίο επίπεδο. H τιμή του WTI αυξήθηκε 54 σεντς, κλείνοντας στα 93,06 δολάρια ανά βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο έκλεισε την εβδομάδα με συνολική άνοδο 2,9%.