Ήπια κέρδη στην Wall Street παρά τον «χρησμό» Πάουελ για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια κέρδη στην Wall Street παρά τον «χρησμό» Πάουελ για τα επιτόκια
Τα σχόλια του Πάουελ σχετικά με τη συνέχιση της καταπολέμησης του πληθωρισμού από την κεντρική τράπεζα επηρέασαν αρχικά τους επενδυτές, οι οποίοι στη συνέχεια αντέδρασαν.

Τελευταία ενημέρωση 18:00

Μικρή άνοδο καταγράφουν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, παρά τις απώλειες που σημειώθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης με την «παγώμαρα» από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, πως η FED θα μείνει πιστή στη θέση της για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ελέω του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Θετικό δείγμα για την αλλαγή της ψυχολογίας στους επενδυτές δεν αποκλείεται να έπαιξε και το γεγονός πως παρά τις γενικευμένες εξαγγελίες για νέα αύξηση των επιτοκίων, η ανεργία έπεσε και το κλίμα είναι συγκρατημένα αισιόδοξο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, μιλώντας στο Ινστιτούτο Cato, επανέλαβε τη θέση του ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

«Η ιστορία προειδοποιεί έντονα κατά της πρόωρης χαλάρωσης της πολιτικής», δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια μιας συντονισμένης συζήτησης. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε έντονα αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο και θα συνεχίσουμε σε αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά».

Ειδικότερα, παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα, ο Dow Jones κερδίζει 0,33% στις 31.367 μονάδες, ο S&P 500 κινείται με θετικό πρόσημο στις 3.993 ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq «πρασίνισε» με +0,40% στις 11.837 μονάδες.

Επιπροσθέτως, οι μετοχές της Regeneron πραγματοποίησαν «άλμα» άνω του 13% την Πέμπτη, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το φάρμακό της, Eylea, είχε καλή απόδοση σε δύο βασικές κλινικές δοκιμές για χρήση σε ασθενείς με διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας.

Η μετοχή βρίσκεται σε ρυθμό για την καλύτερη ημερήσια απόδοσή της από τον Νοέμβριο του 2016. Επιπλέον, το άλμα της Regeneron ανεβάζει το iShares BioTech ETF κατά 1,8%. Το ETF έχει αυξηθεί κατά 3% την εβδομάδα μέχρι σήμερα και με ρυθμό για να έχει την πρώτη θετική εβδομάδα μετά από τέσσερις.

Παράλληλα, οι τραπεζικές μετοχές είχαν σταθερή απόδοση την Πέμπτη, οδηγώντας τον Dow και τον S&P 500 υψηλότερα. Των κερδών ηγείται η JPMorgan, με άνοδο 1,73%, ενώ και η Goldman Sachs ενισχύεται σχεδόν 1%.

Επίσης, η Bank of America, με άνοδο 2,29%, ανέβασε τον S&P 500, η Citizens Financial Group ενισχύθηκε 2,8%, η KeyCorp κέρδισε 2,25% και η Wells Fargo 2,30%.

Στη Γηραιά Ήπειρο, η ΕΚΤ αύξησε για δεύτερη διαδοχική αύξηση τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, με το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων να είναι ορθάνοιχτο με τις πληθωριστικές τάσεις να αυξάνονται.

Μάκρο

Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι νέες αιτήσεις Αμερικανών για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό τριών μηνών, με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ακόμη και όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 6.000 και υποχώρησαν στις 222.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου από 228.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις 240.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: «Όλος ο κόσμος θέλει να είμαι υποψήφιος το 2024»

Πάπας Φραγκίσκος: «Ζούμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο σε διαφορετικές φάσεις»

Λαγκάρντ: Είμαστε πολύ μακριά από το peak των επιτοκίων - Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις λάθος προβλέψεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider