Πετρέλαιο: Τα νέα lockdown πιέζουν τις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Τα νέα lockdown πιέζουν τις τιμές
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 88,46 δολάρια και το Brent στα 94,60 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση 17:31

Λίγο πάνω από τα 94 δολάρια διαπραγματεύεται το Brent τo απόγευμα της Δευτέρας με τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων να επισκιάζονται από τους περιορισμούς του Covid-19 στην Κίνα και το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι τιμές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα κέρδη από τη μείωση της ονομαστικής προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, αντισταθμίστηκαν από τα συνεχιζόμενα lockdown στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα μπορούσε να συρρικνωθεί για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες φέτος, καθώς η πολιτική του Πεκίνου για μηδενικά κρούσματα κορονοϊού κρατά τους πολίτες στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών και μειώνει την κατανάλωση καυσίμων.

«Η παρατεταμένη παρουσία αντίθετων ανέμων από τους ανανεωμένους περιορισμούς για την αντιμετώπιση του COVID-19 της Κίνας και η περαιτέρω μετριοπάθεια στις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιες επιφυλάξεις για μια πιο διαρκή ανοδική πορεία», δήλωσε ο Jun Rong Yeap, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

«Εν γένει, οι αρνητικοί παράγοντες φαίνεται να υπερτερούν των θετικών», είπε ο Yeap, προσθέτοντας ότι το Brent θα μπορούσε να πέσει και στα 85 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve είναι έτοιμες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει την αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των νομισμάτων και να κάνει το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους επενδυτές.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την πολιτική της Κίνας για τον Covid-19», έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανακάμψουν προς το τέλος του έτους καθώς η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω όταν το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η G-7 θα εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να περιορίσει τα προσοδοφόρα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και σχεδιάζει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να συνεχίσει να ρέει προς τις αναδυόμενες χώρες.

Την Δευτέρα το απόγευμα, (17:30 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 88,46 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1,73% και το Brent στα 94,60 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1,76%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse: Η αρχή του τέλους από την ΕΚΤ - Θα συνεχιστούν οι «επιθετικές» κινήσεις στα επιτόκια

Πετρέλαιο: Πόσο θα επηρεάσει την τιμή η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Κίνα: Σε ιστορικό χαμηλό το β' τρίμηνο των τεχνολογικών εταιριών, λόγω των lockdown για τον κορονοϊό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider