Υποχώρησαν την Πέμπτη οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές δεν «ενθουσιάστηκαν» με στοιχεία που αφορούν στην αμερικάνικη οικονομία, και δεν στάθηκαν αρκετά για να «αποτινάξουν» την αβεβαιότητα αποφυγής μιας ύφεσης από τις συνεχείς υψηλές αυξήσεις των επιτοκίων από πλευράς Fed.
Έτσι, την Πέμπτη, ο Dow Jones υποχώρησε 0,56% στις 30.961 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,14% στις 3.900 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,43% στις 11.552 μονάδες.
Μάκρο
Πιο αναλυτικά, μικρή άνοδο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, δείχνοντας αντοχή των Αμερικανών καταναλωτών στον υψηλό πληθωρισμό που συνεχίζει να δοκιμάζει την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, βελτίωση καταγράφηκε και στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να βρίσκονται κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι λιανικές πωλήσεις για τον Αύγουστο ενισχύθηκαν 0,3% έναντι μηδενικής ανάπτυξης τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση 0,1%.
Εξάλλου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν σε 213.000 έναντι 222.000 προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 227.000 αιτήσεις.
Πρόκειται για την 5η συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.
Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν σε 1,40 εκατ. από 1,47 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,47 εκατ. αιτήσεις.
Πτωτικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Έτσι, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 0,2% έναντι αναθεωρημένης ανόδου 0,5% που κατέγραψε τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να μείνει σταθερή στο 0%.
Η μεταποιητική παραγωγή στην αμερικανική οικονομία αυξήθηκε 0,1% έναντι αναθεωρημένης ανόδου 0,6% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,1%.
Την ίδια στιγμή, ο γνωστός επενδυτής Ρέι Ντάλιο με δήλωση του προειδοποίησε πως τα βασικά επιτόκια της Fed θα πρέπει να διαμορφωθούν σε ένα εύρος από 4,5% ως 6% ώστε να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, κάτι που ωστόσο θα πλήξει σημαντικά την πιστωτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και κατ' επέκταση το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.
«Φαίνεται ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντάλιο, προειδοποιώντας στη συνέχεια πως σε ένα τέτοιο σενάριο οι μετοχές θα έχαναν σχεδόν το 20% της αξίας τους. Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ακόμα μία αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.
Εμπορεύματα
Στα χαμηλότερο σημείο τους από τον Απρίλιο του 2020 υποχώρησαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού την Πέμπτη. Η Fed αναμένεται να πραγματοποιήσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της την Τετάρτη, με τις προσδοκίες να υποδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό μια αύξηση των επιτοκίων αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης ή και περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 31,80 δολάρια ή 1,9%, για να διαμορφωθεί στα 1.677,30 δολάρια η ουγγιά. Από την άλλη το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου, έχασε 30 σεντς ή 1,5%, στα 19.269 δολάρια η ουγγιά.
Σε πτώση βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη στη «σκιά» της συμφωνίας αναστολής της απεργίας των σιδηροδρομικών στις ΗΠΑ η οποία γεννά προσδοκίες για χαμηλότερη ζήτηση, την συνεχιζόμενη ισχύ του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και την αναμονή για μια ακόμα μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Fed. Έτσι, το αμερικάνικο αργό παράδοσης Οκτωβρίου έπεσε 3,38 δολάρια ή 3,8%, κλείνοντας στα 85,1 δολάρια το βαρέλι. Το brent παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 3,26 δολάρια ή 3,5% στα 90,84 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες «έκλεισαν» στο χαμηλότερο σημείο τους από τις 8 Σεπτεμβρίου.