Απώλειες για τη Wall Street μετά το ράλι δολαρίου και ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απώλειες για τη Wall Street μετά το ράλι δολαρίου και ομολόγων
Στο «κόκκινο» κινούνται οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 22.30

Απώλειες καταγράφει η Wall Street με την εβδομάδα να ξεκινά με τις έντονες ανησυχίες στις διεθνείς αγορές από την «κατακρήμνιση» της στερλίνας και την πτωτική πορεία του ευρώ έναντι του ισχυρού δολαρίου, αλλά και του ράλι αποδόσεων στα ομόλογα.

Ειδικότερα, στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,94% στις 29.311 μονάδες και οδηγείται στην πέμπτη ημέρα απωλειών ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,74% στις 3.664 μονάδες και ο Nasdaq κινείται στις 10.848 μονάδες με πτώση 0,18%.

Υπενθυμίζεται πως η στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ «βουτώντας» 4% και ανήλθε σε 1,0382 δολάρια.

Η επιθετική στρατηγική της Fed με τα αυξημένα επιτόκια σε συνδυασμό με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσαν άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ.

Παράλληλα, το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από το 2002. Το ισχυρό δολάριο μπορεί να βλάψει τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών και επίσης να προκαλέσει πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς μεγάλο μέρος του συναλλάσσεται σε δολάρια.

«Αυτή η ισχύς του δολαρίου των ΗΠΑ έχει οδηγήσει ιστορικά σε κάποιου είδους χρηματοπιστωτική/οικονομική κρίση», επεσήμανε ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, προσθέτοντας πως «αν υπήρχε κάποια στιγμή να προσέχετε, αυτή είναι τώρα».

Μάκρο

Παράλληλα, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης, σύμφωνα με στοιχεία της Federal του Σικάγο, με τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας να πέφτει στο μηδέν από το αναθεωρημένο 0,29 τον Ιούλιο.

Ο δείκτης CFNAI, που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και των πληθωριστικών πιέσεων, αποτελείται από 85 οικονομικούς δείκτες με βάση τέσσερις ευρείες κατηγορίες δεδομένων:

  1. παραγωγή και εισόδημα
  2. απασχόληση, ανεργία και ωρομίσθια
  3. προσωπική κατανάλωση και στέγαση
  4. πωλήσεις, παραγγελίες και αποθέματα

Η πτώση του δείκτη τον Αύγουστο οφείλεται στους δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή, των οποίων οι απώλειες αντιστάθμισαν τα κέρδη από τις άλλες συνιστώσες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλικά spreads: Άμεσες, αλλά ελεγχόμενες, οι αντιδράσεις στη νίκη Μελόνι - Τι «θέλουν» να δουν οι αγορές

James (DBRS) στο insider.gr: Οι παράγοντες - τροχοπέδη για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Φιωτάκης (Barclays): Στο έλεος της Τράπεζας της Αγγλίας η λίρα - Τι αναμένεται

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider