Πετρέλαιο: Σε υψηλά τριών εβδομάδων μετά το «χτύπημα» του OPEC+

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε υψηλά τριών εβδομάδων μετά το «χτύπημα» του OPEC+
Στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου «σκαρφάλωσαν» οι τιμές του πετρελαίου.

Με άνοδο έκλεισαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η απόφαση του OPEC+ για περιορισμό της παραγωγής αργού κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έδωσε ώθηση στον «μαύρο χρυσό».

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Νοεμβρίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν με άνοδο 1,24 δολαρίων/βαρέλι ή 1,4% στα 87,76 δολάρια/βαρέλι, «χτίζοντας» περαιτέρω πάνω στο momentum που χάραξε από την Τρίτη, όταν ενισχύθηκαν κατά 3,5%. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του WTI από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου brent, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να ενισχύονται κατά 1,7% στα 93,37 δολάρια/βαρέλι, «πιάνοντας» υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων και πιο συγκεκριμένα από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (OPEC+) κατέληξαν σε μια συμφωνία για σημαντική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, σε μια προσπάθεια για τόνωση της ζήτησης του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, τα μέλη του OPEC+ αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η μείωση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο.

Η μείωση της παραγωγής είναι η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει ο OPEC+ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού το 2020 και την περικοπή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν τα lockdown είχαν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς.

Παράλληλα, ο OPEC+ ανακοίνωσε πως οι συνεδριάσεις των υπουργών του θα γίνονται ανά 2 μήνες αντί για 1 μήνα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 4 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες για τον χρυσό, μετά από τα υψηλά των 3 εβδομάδων

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον OPEC+ ότι ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία - «Λάθος» η μείωση της παραγωγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider