Απώλειες στο κλείσιμο της εβδομάδας για τις ευρωαγορές - Τριήμερο αρνητικό σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στο κλείσιμο της εβδομάδας για τις ευρωαγορές - Τριήμερο αρνητικό σερί
Πτωτικά κινήθηκαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Με απώλειες έκλεισαν την τρέχουσα, ασταθή εβδομάδα οι ευρωαγορές, χτίζοντας τριήμερο αρνητικό σερί καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για την απασχόληση που είδαν το φως της δημοσιότητας, νωρίτερα την Παρασκευή.

Στην έκθεση του αμερικανικού υπ. Εργασίας, αναφέρεται πως η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 263.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, που κυμαίνεται στο ύψος των προβλέψεων που έκαναν οι οικονομολόγοι ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 3,7% τον Αύγουστο σε 3,5%.

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παρά το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί, φαίνεται πως κρατάει γερά ακόμη και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει την δραστηριότητα και να βάλει φρένο στις πληθωριστικές πιέσεις εν μέσω και των φόβων ύφεσης.

Η κίνηση των δεικτών

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 1,18% στις 391 μονάδες και ο Eurostoxx 50 κυμαίνεται στο 3.375 με απώλειες 1,69%.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,59% στις 12.273 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 έχασε 1,17% στις 5.866 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε οριακές απώλειες 0,09% στις 6.991 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB βούτηξε 1,13% στις 20.901 μονάδες, και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,99% στις 7.436 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο, ο STOXX 600 παρουσίασε κέρδη 1%, γεγονός που αποτελεί την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του δείκτη σε διάρκεια μηνός.

Μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600, η ​​εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου Orron Energy σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές σημείωσαν βουτιά 11%. Οι μετοχές της επιχείρησης ams-OSRAM και της διαδικτυακής εταιρείας Sinch AB υποχώρησαν 10,5% και 9,8%, αντίστοιχα.

Η Credit Suisse από την άλλη, μετά από τις αναφορές για επαναγορά χρεογράφων αξίας έως 3 δισ. ελβετικών φράγκων στην οποία προτίθεται να προχωρήσει ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός οίκος σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στον Stoxx 600, καθώς οι μετοχές σημείωσαν αύξηση 5,4% την Παρασκευή. Οι μετοχές της εταιρείας χημικών Yara International και της Renault ενισχύθηκαν 5,1% και 4,9%, αντίστοιχα. Η λίρα υποχώρησε κατά 0,48% έναντι του δολαρίου και το ευρώ κατά 0,13% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,20%.

Μάκρο

Στη Γερμανία για τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 1,3% έναντι πτώσης 1,9% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 1,2%. Παράλληλα, η Destatis ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή για τον Αύγουστο συρρικνώθηκε 0,8% σε μηνιαίο επίπεδο έναντι συρρίκνωσης 0,3% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια πτώση 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ ανησυχεί για «κύμα» πτωχεύσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ευρωζώνη: Ενισχύεται ο ρόλος της ζήτησης στην άνοδο του πληθωρισμού, λέει η ΕΚΤ

«Καμπανάκι» Ελ Εριάν: Κραχ τύπου 2008 αν η Fed συνεχίσει τα λάθη

gazzetta
gazzetta reader insider insider