Πετρέλαιο: Παραμένει κοντά στα 100 δολάρια το brent παρά την πτώση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Παραμένει κοντά στα 100 δολάρια το brent παρά την πτώση
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 92,12 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 97,33 δολάρια.

Σε επίπεδα που τείνουν να προσεγγίσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι κινείται το Brent παρά την πτώση που καταγράφει το πρωί της Δευτέρας καθώς αντίρροπες δυνάμεις ασκούν πιέσεις σε μια ήδη σφιχτή αγορά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ονομαστικές περικοπές παραγωγής κατά περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και έκτοτε οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν προσεγγίζοντας τα 98 δολάρια για να υποχωρήσουν κοντά στα 97 δολάρια τη Δευτέρα.

Το ονομαστικό μέγεθος της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ ορίστηκε στα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά οι πραγματικές περικοπές που συμφωνήθηκαν κινούνται μεταξύ 1 και 1,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman.

Η απόφαση αυτή προμηνύει ακόμη πιο σφιχτές φυσικές αγορές πετρελαίου ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, αλλά όχι τόσο όσο θα μπορούσε πριν από μερικά χρόνια όταν ο ΟΠΕΚ αποτελούσε το μοναδικό παράγοντα που επηρέαζε τις κινήσεις των τιμών.

Τώρα, ωστόσο, οι φόβοι μιας βαθιάς ύφεσης στην Ευρώπη, που εν πολλοίς προκλήθηκαν από την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πέρυσι, συγκρατούν τις τιμές του πετρελαίου από μια υπερβολική άνοδο.

Διχασμένη η αγορά

Η αγορά εμφανίζεται διχασμένη. Κάποιοι προβλέπουν καταστροφή της ζήτησης ενώ οι τελευταίες προβλέψεις τιμών των τραπεζών βλέπουν το Brent να επιστρέφει σε τριψήφιο έδαφος πριν από το τέλος του έτους.

Πάντως, οι διεθνείς αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ ασκούν ανοδικές πιέσεις στο αργό, αν και ορισμένοι σημειώνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Την Δευτέρα το πρωί (11:57 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 92,12 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση κατά 0,56% και το Brent στα 97,33 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,65%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Μικρός ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΠΕΚ+ παρά τα παιχνίδια εντυπώσεων

OPEC: Οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου αποδεσμεύουν προμήθειες για περιπτώσεις κρίσεων

Ρωσία: Σχολιάζει θετικά τον ΟΠΕΚ+ για την αντιμετώπιση του χάους που προκαλούν οι ΗΠΑ στις ενεργειακές αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider