Ισχυρό comeback με ράλι ανακούφισης στη Wall Street - 550 μονάδες κέρδισε ο Dow, στο +3,4% ο Nasdaq

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό comeback με ράλι ανακούφισης στη Wall Street - 550 μονάδες κέρδισε ο Dow, στο +3,4% ο Nasdaq
Το ράλι μάλιστα σημειώνεται σε μία περίοδο που δεν έχουν καμφθεί οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση διαρκείας.

Εντυπωσιακό comeback στα κέρδη σημείωσε τη Δευτέρα η Wall Street, αφήνοντας πίσω το roaller coaster της προηγούμενης εβδομάδας. Σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Dow Jones κινήθηκε στο εύρος των +500 με +600 μονάδων, ενώ αντίστοιχα θεαματικές επιδόσεις κατέγραψαν και οι S&P 500 και Nasdaq. Το ράλι μάλιστα σημειώνεται σε μία περίοδο που δεν έχουν καμφθεί οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση διαρκείας, η οποία δείχνει να προεξοφλείται από ολοένα περισσότερους αναλυτές.

Μια σχετική ηρεμία στα χρηματιστήρια προκλήθηκε και από το γεγονός ότι οι αγορές αντιδρούν θετικά στις αποφάσεις «αναστροφής» στην οικονομική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, με την στερλίνα να κερδίζει περίπου 1% την Δευτέρα έναντι του δολαρίου. Η άνοδος ακολούθησε την ανατροπή «σχεδόν όλων των οικονομικών μέτρων» που είχαν ανακοινωθεί πριν από τρεις εβδομάδες από τον προκάτοχό του Κουάζι Κουάρτενγκ και είχαν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις βρετανικές αγορές, όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας όλων των νοικοκυριών θα ισχύσει μέχρι τον Απρίλιο και όχι για δύο χρόνια.

Αλλά οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι καθώς ο S&P 500 άφησε πίσω του την τέταρτη συνεχή εβδομάδα απωλειών, με τους επενδυτές να αντιδρούν νευρικά στα στοιχεία του «επίμονου» πληθωρισμού στις ΗΠΑ, φέρνοντας και του τρεις δείκτες σε χαμηλά για το έτος.

Έτσι, ο Dow Jones πραγματοποίησε «άλμα» 553 μονάδων ή 1,87% στις 30.188 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 95 μονάδες ή 2,66% στις 3.678 μονάδες, και ο Nasdaq κέρδισε 3,43% ή 354 μονάδες στις 10.675 μονάδες.

Μάκρο

Συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα η μεταποίηση της πολιτείας της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ με τις προβλέψεις των βιομηχανιών για τις αρχές του 2023 να είναι απογοητευτικές. Ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών της Fed της Νέας Υόρκης υποχώρησε σχεδόν 8 μονάδες στο - 9,1 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα. Οι ενδείξεις κάτω από το μηδέν υποδεικνύουν συρρίκνωση. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους έκανε λόγο για -4,3. Ο δείκτης νέων παραγγελιών παρέμεινε αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα στο 3,7, παρουσιάζοντας μέτρια ανάπτυξη. Το εύρος των αποστολών μειώθηκε κατά περίπου 20 μονάδες στο -0,3, ενώ ένας δείκτης της απασχόλησης στα εργοστάσια έδειξε μια μέτρια αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Προοπτικά, ο δείκτης για τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνθήκες υποχώρησε 10 μονάδες στο -1,8, που είναι και η δεύτερη χειρότερη πρόβλεψη από το 2009. Σχεδόν το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει ότι οι γενικές επιχειρηματικές συνθήκες θα εξασθενήσουν τους επόμενους έξι μήνες.

Εταιρικά νέα

Κέρδη και έσοδα υψηλότερα των εκτιμήσεων εμφάνισε η Bank of America για το γ' τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν στα 6,58 δισ. δολάρια ή 81 σεντς ανά μετοχή από τα 7,26 δισ. δολάρια ή 85 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα ενισχύθηκαν 8% στα 24,5 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 13,77 δισ. δολάρια από 11,09 δισ. δολάρια. Αναλυτές, σε δημοσκόπηση της FactSet, ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή ύψους 78 σεντς και έσοδα της τάξης των 23,54 δισ. δολαρίων.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της αμερικανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Charles Schwab τη Δευτέρα, καταγράφοντας ρεκόρ, εν μέσω αύξησης των επιτοκίων. Η Schwab στα προσαρμοσμένα τριμηνιαία κέρδη ανακοίνωσε 1,10 δολάρια ανά μετοχή με έσοδα 5,5 δισ. δολαρίων, δύο μεγέθη που αμφότερα αποτελούν ρεκόρ. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet ανέμεναν κέρδη 1,05 δολάρια ανά μετοχή με έσοδα 5,4 δισ. δολαρίων. Πριν από ένα χρόνο, η Schwab ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 84 σεντς ανά μετοχή με έσοδα 4,6 δισ. δολαρίων.

Εμπορεύματα

Rebound από τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας σημείωσαν οι τιμές του χρυσού και του ασημιού τη Δευτέρα, καθώς το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο 21 δολάρια ή 1,3%, στα 1.669,90 δολάρια έχοντας κλείσει, την Παρασκευή, στα 1.648,90 δολάρια ανά ουγγιά, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου. Ακόμα, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου «σκαρφάλωσε» 64,4 σεντς, ή 3,6%, στα 18,715 δολάρια ανά ουγγιά μετά από πτώση σχεδόν 11% την περασμένη εβδομάδα.

Ελαφρώς χαμηλότερα έκλεισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενες εβδομάδας. Η μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε τους φόβους για παγκόσμια οικονομική ύφεση που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση αργού, αν και η στενότητα στις προμήθειες και η προθυμία του ΟPΕC+ να μειώσει την παραγωγή παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ θεωρήθηκαν ως υποστηρικτικές των τιμών. Η τιμή του αμερικάνικου αργού παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 15 σεντς, ή 0,2%, κλείνοντας στα 85,46 δολάρια το βαρέλι. Το brent παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε οριακά στα 91,62 δολάρια το βαρέλι μετά από εβδομαδιαία απώλεια 6,4%. Οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση στις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bank of America: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο γ' τρίμηνο

Πετρέλαιο: Συνεχίζονται οι απώλειες και αυτή την εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider