Ευρωαγορές: Μεταβλητότητα και πιέσεις μετά το τριήμερο ράλι

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεταβλητότητα και πιέσεις μετά το τριήμερο ράλι
Την Τετάρτη οι ευρωαγορές βγαίνουν από ένα τριήμερο σερί, με τον Stoxx χθες να ενισχύεται πάνω από 1,4%, «αγγίζοντας» το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Τελευταία ενημέρωση 15:48

Με μεταβλητότητα και πιέσεις κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μέσο της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων κι ενώ η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και προς την αυριανή συνάντηση της ΕΚΤ και στις εξελίξεις γύρω από τη νομισματική της πολιτική.

Την Τετάρτη οι ευρωαγορές βγαίνουν από ένα τριήμερο σερί, με τον Stoxx χθες να ενισχύεται πάνω από 1,4%, «αγγίζοντας» το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Στους δείκτες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,35% στις 406,18 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 αντίστοιχα υποχωρεί 0,65% στις 3.562 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,07% στις 13.044 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι αντίστοιχα καταγράφει πτώση 0,48% στις 6.220 μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,73% στις 6.962 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται πτωτικά 0,60% στις 22.155 μονάδες, και ο IBEX 35 διολισθαίνει 0,23% στις 7.776 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Banco Santander στο γ' τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση των εσόδων που προκλήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων αντιστάθμισε την αύξηση των δαπανών εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Αναλυτικότερα, η ισπανική τράπεζα ανέφερε κέρδη 2,42 δισ. ευρώ για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη ύψους 2,15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Ταυτόχρονα, τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους διαμορφώθηκαν στα 10,05 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 19% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2021, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 13,51 δισ. ευρώ.

Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες ανακοίνωσε η Deutsche Bank, σε μια δύσκολη αγορά για την επενδυτική τραπεζική, καταγράφοντας το ένατο διαδοχικό τρίμηνο με κέρδη. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της γερμανικής τράπεζας για το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 1,12 δισ. ευρώ, από 194 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15% στα 6,92 δισ. ευρώ, με άνοδο 25% στην επιχειρηματική τραπεζική, υποστηριζόμενα από τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους. Η επενδυτική τραπεζική σημείωσε βραδύτερη ανάπτυξη, κατά 6%, καθώς τα έσοδα από τα υψηλότερα επιτόκια αντισταθμίστηκαν από τα σημαντικά χαμηλότερα έσοδα στις πιστωτικές δραστηριότητες. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει καθαρά κέρδη 960 εκατ. ευρώ και έσοδα 6,5 δισ. ευρώ.

Υψηλότερα των προσδοκιών ήταν τα κέρδη προ φόρων και τα συνολικά έσοδα της Barclays το τρίτο τρίμηνο, με τη βρετανική τράπεζα να πετυχαίνει αύξηση εσόδων και στις τρεις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,97 δισ. λίρες (2,26 δισ. δολάρια) από 1,86 δισ. λίρες την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,81 δισ. λίρες. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,51 δισ. λίρες, υψηλότερα από τις 1,37 δισ. λίρες πέρυσι και τα 1,2 δισ. λίρες των εκτιμήσεων. Παράλληλα, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου -μια μέτρηση που παρακολουθήθηκε προσεκτικά- ήταν 2,78%, από 2,53% ένα χρόνο πριν, ενώ τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν σε 5,95 δισ. λίρες από 5,47 δισ. λίρες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 5,91 δισ. λίρες.

Άνοδο 20% στα καθαρά έσοδα του τρίτου τριμήνου εμφάνισε η Heineken, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, στηρίζοντας τις εκτιμήσεις της για το ετήσιο outlook. Η ολλανδική ζυθοποιία ανακοίνωσε αυξημένα καθαρά έσοδα –χωρίς τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης– στα 7,79 δισ. ευρώ από 6,03 δισ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας, τα καθαρά έσοδα αναμένονταν στα 7,88 δισ. ευρώ. Οι συνολικοί όγκοι μπύρας ενισχύθηκαν 8,9% το τρίμηνο, αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με την εκτίμηση για 12%, ενώ για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ο όγκος πωλήσεων μπύρας αυξήθηκε 8,1%. Στο εννεάμηνο, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν 23% στα 21,27 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ από 3,03 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη πέρυσι ενισχύθηκαν από ένα έκτακτο κέρδος 1,27 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση μεριδίου της United Breweries στην Ινδία.

Αυξημένα έσοδα παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο η Reckitt Benckiser, εκτιμώντας πως ο πληθωρισμός στο κόστος πωληθέντων αγαθών θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Ο κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων, όπως τα καθαριστικά Dettol, τα Harpic και τα προφυλακτικά Durex, ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία έσοδα αυξήθηκαν 14% σε ετήσια βάση στα 3,74 δισ. λίρες (4,29 δισ. δολάρια). Σε ετήσια βάση, τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 10,6 δισ. λίρες. Η Reckitt Benckiser ανακοίνωσε ότι περιόρισε τον στόχο αύξησης των καθαρών εσόδων για ολόκληρο το έτος σε ένα εύρος από 6% έως 8% από το προηγούμενο εύρος του 5% έως 8%.

Αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 ήταν τα καθαρά κέρδη της Puma στο γ' τρίμηνο του έτους, με την γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών να τονίζει πως οι υψηλότερες τιμές προμήθειας λόγω της αύξησης των πρώτων υλών και των ναύλων, επιβάρυναν τα περιθώρια κέρδους. Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της Puma στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 146,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τα κέρδη 143,8 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν επίσης στα 258 εκατ. ευρώ από τα 229 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ταυτόχρονα, η γερμανική εταιρεία ανέφερε πωλήσεις ύψους 2,35 δισ. ευρώ έναντι πωλήσεων ύψους 1,9 δισ. ευρώ στο γ' τρίμηνο του 2021.

Η εικόνα στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν κατά κύριο λόγο τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε ρεκόρ για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9μηνο.

Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας κατέγραψε κατά τους εννέα πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας τα 980 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση των επίσημων στοιχείων από το Bloomberg, υπό την επίδραση της κρίσης στην αγορά ακινήτων και των δημοσιονομικών μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο, το έλλειμμα έφθασε τα 7,160 τρισ. γιουάν, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που δόθηκαν χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα από το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο της ίδιας περυσινής περιόδου (2,6 τρισεκατομμύρια).

Στους δείκτες, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,67%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,18%, ενώ στην Κίνα o Shanghai και ο SZSE Component σημείωσαν κέρδη 0,78% και 1,64% αντίστοιχα. Ο Ηang Seng ενισχύθηκε 1% και στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,65%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Υψηλότερα των προσδοκιών τα προ φόρων κέρδη το τρίτο τρίμηνο

Deutsche Bank: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες κέρδη και έσοδα στο 9ο διαδοχικό κερδοφόρο τρίμηνο

Banco Santander: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη στο γ' τρίμηνο - «Άλμα» 19% για τα έσοδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider