Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Γύρισαν οι δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Γύρισαν οι δείκτες
Θετικά πρόσημα στην αμερικανική αγορά μετά τις δηλώσεις της αντιπροέδρου της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 22:19

Η Wall Street ντύνεται στα «πράσινα» επιδιώκοντας να ξεκινήσει θετικά τη Δευτέρα καθώς ο S&P 500 κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο την Παρασκευή μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 8,1% την περασμένη εβδομάδα για την καλύτερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο, ενώ ο Dow σημείωσε άνοδο 4,2%. Οι επενδυτές φαίνονται αισιόδοξοι για την καλύτερη πορεία του πληθωρισμού, εκτιμώντας πως έχει φτάσει στην κορύφωσή του και πλέον θα αρχίσει την καθοδική του πορεία, στοιχηματίζοντας ότι και η Fed θα χαλαρώσει σύντομα την επιθετική της πολιτική με τις γενναίες αυξήσεις επιτοκίων.

«Υπάρχει μία αξιοσημείωτη αλλαγή στην αγορά. Οι τεχνικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί δραματικά, με το επενδυτικό κλίμα, τη δυναμική, το εύρος και τους παράγοντες κινδύνου να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη βελτίωση», τονίζει ο Μαρκ Χάκετ, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας της Nationwide.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones κερδίζει 0,10% στις 33.776 μονάδες
  • Ο S&P 500 χάνει 0,13% στις 3.987 μονάδες
  • Ο Nasdaq διαμορφώνεται στις 11.285 μονάδες με απώλειες 0,35%.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονη μεταβλητότητα και μικρές απώλειες μετά τη τοποθέτηση του Κρίστοφερ Γουόλερ της Fed, που προειδοποίησε πως «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι ίσως να προχωρήσουμε σε πιο αργό ρυθμό. Όμως, "δεν μαλακώνουμε"».

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Fed Λάελ Μπρέιναρντ αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών καθώς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να επιβραδύνει τον ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων. «Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι σκόπιμο σύντομα να προχωρήσουμε σε πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Bloomberg. «Πιστεύω ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει πολλά, αλλά έχουμε επιπλέον δουλειά να κάνουμε τόσο για την αύξηση των επιτοκίων όσο και για τη διατήρησή τους για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ενώ αναμένονται και τα εταιρικά αποτελέσματα από μεγάλες επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο. Οι Walmart, Home Depot, Target, Lowe's, Macy's και Kohl's θα παρουσιάσουν τις επιδόσεις τους για το τρίτο τρίμηνο αυτήν την εβδομάδα.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley κάνει λόγο για κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και αναμένει πως για το 2023 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%, κάτω από την ανάπτυξη 2,7% που αναμένει για το επόμενο έτος το ΔΝΤ. Για τις ΗΠΑ, η Morgan Stanley εκτιμά πως η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια της εντός του 2023, καθώς ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία θα φτάσει στο απόγειο του προς το τέλος του 2022 και θα συνεχίσει να είναι υψηλός και στο επόμενο έτος.

«Η οικονομία των ΗΠΑ θα διαφύγει οριακά την ύφεση το 2023, αλλά η "προσγείωση" δεν αναμένεται να είναι τόσο ομαλή, καθώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και καθώς το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται» τονίζεται στην έκθεση. Για το 2023, η Morgan Stanley αναμένει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα «τρέξει» με ρυθμό 0,5%, με τον οίκο να προσθέτει πως «οι συσσωρευμένες επιπτώσεις της "σφιχτής" νομισματικής πολιτκής θα έχουν αντίκτυπο και στο 2023 και στο 2024, επιφέροντας αδύναμη ανάπτυξη».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Goldman Sachs αναμένει πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει «σημαντική πτώση» για το 2023, καθώς υποχωρούν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και ο πληθωρισμός στη στέγαση, ενώ αναμένεται ηπιότερη αύξηση των μισθών στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με report του επενδυτικού οίκου, δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρεί στο 2,9% εντός του 2023 έναντι 5,1% που βρίσκεται σήμερα. Σημειώνεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης παρακολούθησης της Fed για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

  1. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman, οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά για το 2022 και αναμένεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί το επόμενος έτος. Οι αποστολές και παραδόσεις ημιαγωγών -κρίσιμα προϊόντα για μια σειρά κλάδων, από τα ηλεκτρονικά έως την αυτοκινητοβιομηχανία- είναι ήδη κατά 42% πάνω από τα επίπεδα που ήταν το 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.
  2. Σύμφωνα με τον οίκο, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο αναμένεται πως ο PCE θα φτάσει στο απόγειο του την άνοιξη του 20232 είναι η κορύφωση του πληθωρισμού στέγασης. Η ισχυρή ζήτηση για ενοικιαζόμενα κατοικίες έχει μια πολύ μεγάλη απόκριση προσφοράς, με 1 εκατ. διαμερίσματα στις ΗΠΑ να είναι υπό κατασκευή ή να έχουν λάβει οικοδομικές άδειες, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κενά προς ενοικίαση σπίτια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και το 2023 αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα προ της πανδημίας, σύμφωνα με την Goldman.
  3. Ο τρίτος λόγος για τον οποίο ο οίκος αναμένει χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων είναι η κάμψη στην αύξηση των μισθών. Η Goldman αναμένει πως η ετήσια αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 1,5% μέχρι το τέλος του 2023, φτάνοντας το 4%, βοηθώντας στη χαλάρωση του πληθωρισμού στους τομείς των υπηρεσιών, που επηρεάζουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, μετέδωσε το Bloomberg.

Επιχειρηματικά νέα

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα της αμερικανικής Tyson Food's για τη χρήση του δ' τριμήνου του οικονομικού έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος στον κόσμο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις της Tyson Foods διαμορφώθηκαν σε 13,74 δισ. δολάρια έναντι 12,81 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα 13,49 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 1,63 δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών 1,70 δολάρια ανά μετοχή. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2,1% ενώ οι τιμές ενισχύθηκαν 5,1%. Για το σύνολο του οικονομικού έτους του 2023, η διοίκηση της Tyson Foods αναμένει πωλήσεις μεταξύ των 55 δισ. και των 57 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 54 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέψεις «αναπροσαρμογής» στον στόχο του 2% (πληθωρισμού) στην ΕΚΤ

Τράπεζες: Σε εκδόσεις ομολόγων προχωρούν Πειραιώς και Εθνική μέχρι τέλος Νοεμβρίου

ΑΑΔΕ: «Χρυσή» φοροδιαφυγή 2,9 εκατ. ευρώ από γνωστό ενεχυροδανειστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider