Ευρωαγορές: «Βαθαίνει» η πτώση μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Βαθαίνει» η πτώση μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Ισχυρή πτώση για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, μετά και από τις ανακοινώσεις ΕΚΤ και BoE.

Τελευταία ενημέρωση: 15:59

Διεύρυνση των απωλειών τους καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, εν μέσω του «μπαράζ» εξελίξεων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες.

Κύριο θέμα στην προσοχή των επενδυτών αποτελούν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών σχετικά με την επιτοκιακή τους πολιτική.

Σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ειδικότερα, η τράπεζα ανέβασε στο 2,5% το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης, στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων, και στο 2,75% στο επιτόκιο δανεισμού, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου. Στη σχετική έκθεση, η ΕΚΤ τονίζει πως «περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να γίνουν με ένα σταθερό ρυθμό» ώστε «ο πληθωρισμός να επιτρέψει στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο». Σχετικά με τη μείωση του ισολογισμού της, η ΕΚΤ αναφέρει πως η μείωση του asset purchase programme (APP) θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2023.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε αύξηση του τραπεζικού της επιτοκίου κατά 0,50% έναντι αύξησης 0,75% τον Νοέμβριο. Στη σχετική έκθεση, σημειώνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να υποχωρήσουν από το α' τρίμηνο του 2022, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για ηπιότερη ύφεση της βρετανικής οικονομίας στο δ' τρίμηνο του 2022 από αυτή που είχε προβλεφθεί από την BoE τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται πως από το βράδυ της Τετάρτης οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προκαλούν νευρικότητα στις διεθνείς αγορές. H Fed ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες, φέρνοντας το εύρος των επιτοκίων της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Παράλληλα, ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έστειλε μήνυμα ισχνής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το 2023

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 1,72% στις 434,92 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 2,29% στις 3.884 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,77% στις 7.438 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX γράφει απώλειες 2,05% στις 14.163 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 2,10% στις 6.588 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πέφτει 2,02% στις 24.079 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 1,37% στις 8.247 μονάδες.

Μάκρο

Εντός των αρχικών εκτιμήσεων και σε υψηλό επίπεδο διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική αρχή της χώρας (Insee).

Ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,1%, εντός της αρχικής μέτρησης της Insee και όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,5% της αρχικής μέτρησης και έναντι 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Ωστόσο, οι ταξινομήσεις παρέμειναν σημαντικά πιο κάτω από το προ πανδημίας του κορονοϊού και τον Νοέμβριο του 2019, όταν είχαν καταγραφεί 1 εκατ. πωλήσεις νέων οχημάτων.

Η Fed έφερε απώλειες στην Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν οι μεγαλύτερες αγορές της Ασίας για την Πέμπτη, στον απόηχο της νευρικότητας από τις αποφάσεις της Fed.

Παράλληλα, στο αρνητικό κλίμα συμβάλουν τα μάκρο από την Κίνα, με τις λιανικές πωλήσεις στη χώρα να υποχωρούν κατά 5,9% για τον Νοοέμβριο και σε ετήσιο επίπεδο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια πτώση 3,7%.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε 0,37% στις 28.051 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία έχασε 0,64% στις 7.204 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα απώλεσε 1,60% στις 2.360 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έπεσε 0,25% στις 3.168 μονάδες και ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 0,32% στις 11.358 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε 1,61% στις 19.357 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider