H Fed συνεχίζει να ρίχνει την «σκιά» της στη Wall Street - Πάνω από 800 μονάδες έφτασαν οι απώλειες του Dow

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Fed συνεχίζει να ρίχνει την «σκιά» της στη Wall Street - Πάνω από 800 μονάδες έφτασαν οι απώλειες του Dow
Μεγάλος χαμένος είναι ενδοσυνεδριακά ο «βαρύς» Dow Jones με απώλειες που ξεπέρασαν και τις 800 μονάδες. 

Τελευταία ενημέρωση 21:34

«Βουτιά» για δεύτερη συνεχή διαπραγμάτευση καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις της Fed ενισχύουν την πεποίθηση των επενδυτικών κύκλων πως η νέα αύξηση των επιτοκίων οδηγεί την οικονομία προς την ύφεση.

Μεγάλος χαμένος είναι ενδοσυνεδριακά ο «βαρύς» Dow Jones με απώλειες που ξεπέρασαν και τις 800 μονάδες, με τον Νasdaq επίσης να χάνει πάνω από το -3%.

Υπενθυμίζεται πως κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), ενώ οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν επιπλέον αυξήσεις συνολικού μεγέθους 75 μονάδων βάσης ως το τέλος του 2023 αλλά και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Από την άλλη ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε πως το πόσο υψηλά θα ανέβουν τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεται ο πληθωρισμός και τις οικονομικές συνθήκες, ενώ δεν αποκλείεται να παραμείνουν αυξημένα για κάποιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, σημείωσε πως τα ενοίκια και το κόστος στέγασης έχουν εκτοξευθεί ενώ «οι εταιρείες είναι πολύ απρόθυμες να απολύσουν κόσμο».

Έτσι στην κίνηση των δεικτών, o Dow Jones υποχωρεί 852 μονάδες ή 2,51% στις 33.114 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 2,66% ή 106 μονάδες στις 3.889 μονάδες, και ο Nasdaq διολισθαίνει 3,31% ή 369 μονάδες στις 10.800 μονάδες.

Μάκρο

Απρόσμενη συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 0,6% έναντι αύξησης 1,3% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση 0,2%. Οι λιανικές πωλήσεις εκτός των αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν 0,2% έναντι αύξησης 1,2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,2%. Εξάλλου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 211.000 έναντι 230.000 αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 232.000 αιτήσεις.

Αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατά το μήνα Νοέμβριο που ανακοινώθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής Νοεμβρίου στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο, έναντι ανόδου 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές, βάσει των μέσων εκτιμήσεων τους. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου έπονται της συρρίκνωσης κατά 0,1% τον Οκτώβριο. Από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα, προκύπτει επίσης πως ο δείκτης χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας κατέγραψε ήπια υποχώρηση στο 79,7% έναντι 79,9% τον Οκτώβριο, με το δείκτη να κινείται επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 79,8%. Παράλληλα, οι εκροές από τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,6%, σημειώνοντας πολύ μεγαλύτερη πτώση του αναμενομένου για μόλις -0,1%. Ωστόσο, τα στοιχεία Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε +0,3% από +0,1% αρχικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed και Πάουελ «έκοψαν τα φτερά» της Wall Street

Βρετανία: Σε υψηλό 14 ετών το βασικό επιτόκιο της BoE - «Παράθυρο» για ηπιότερη ύφεση της οικονομίας

ΕΚΤ: Αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,50% - Από το β' τρίμηνο του 2023 και κατά 15 δισ. ευρώ η μείωση του APP

gazzetta
gazzetta reader insider insider