Υποτονικότητα και χαμηλοί επενδυτικοί ρυθμοί επικράτησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, βαδίζοντας προς τις εορτές των Χριστουγέννων.
Φυσικά τα βλέμματα παρέμειναν προσηλώμενα στις Βρυξέλλες και στη σημερινή Σύνοδο υπουργών Ενέργειας. Οι υπουργοί της ΕΕ φέρεται να επεξεργάζονται ένα πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Αναλυτικότερα, στο προσχέδιο προβλέπεται πλαφόν στα 180 ευρώ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εφόσον οι τιμές συμβολαίου μηνός στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου Title Transfer Facility (TTF), υπερβούν αυτό το όριο για τρεις ημέρες, και ήταν πρωτοβουλίας της Τσεχίας.
Σημειώνεται πως είναι μία πρόταση, πολύ χαμηλότερη από το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αναστάτωσε πολλές χώρες, και φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο και το «μπλοκ» του ευρωπαϊκού νότου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πολωνία.
Πέραν αυτού, οι αγορές δεν πιστεύουν τη Fed, με το pricing (τιμολόγηση) που κάνουν να αποσυνδέεται και να ανοίγει πλέον, με τους traders και τους επενδυτές να ανησυχούν πλέον ότι η ΕΚΤ έχει ανεβάσει το επίπεδο επιθετικότητας της.
Ως προς τα εγχώρια δεδομένα, η Goldman Sachs στράφηκε προς τα μέτρα στήριξης που θα αρχίζουν σταδιακά να υιοθετούν οι ελληνικές τράπεζες προς τους ευάλωτους δανειολήπτες, αναπροσαρμόζοντας παράλληλα τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών.
Η Goldman Sachs θέτει σύσταση «buy» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τιμή στόχο στα 4,2 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ για την Αlpha Bank θέτει εξίσου ίδια σύσταση με τιμή στόχο στα 1,19 ευρώ. Από την άλλη, για την Τράπεζα Πειραιώς θέτει «ουδέτερη» σύσταση και τιμή στόχο στο 1 ευρώ (χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα) και για τη Eurobank επίσης διατηρεί μια «ουδέτερη» σύσταση με τιμή στόχο στα 1,04 ευρώ.
Από την άλλη, με τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας να φαίνονται πολύ πιο υγιείς από την Ευρώπη το 2023 (αύξηση του ΑΕΠ 1% - 2%), το κόστος του δημόσιου χρέους είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερό (άρα δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων), με μεγάλη μέση διάρκεια και χωρίς σημαντικές εξοφλήσεις χρέους, και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια, το ελληνικό επενδυτικό story φαίνεται σίγουρα ελκυστικό μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Eurobank Equities.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα το διεθνές σκηνικό φαίνεται αρκετά δύσκολο για το 2023, ειδικά καθώς οι ελπίδες για ένα pivot από τις κεντρικές τράπεζες έχουν επανειλημμένα διαψευσθεί. Κατά τη Eurobank Equities, οι αντιξοότητες από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν αφήνει περιθώρια για μια σημαντική βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία των μετοχών.
Επιπλέον, το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα είναι οι γενικές εκλογές (πρώτο εξάμηνο 2023). Αν και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής, η πορεία μέχρι τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης (συνασπισμού) δεν θα είναι καθόλου γραμμική και πιθανότατα θα απαιτήσει δεύτερες κάλπες, σηματοδοτώντας έτσι μια περίοδο αστάθειας. Σε αυτή τη βάση, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι το 2023 θα είναι ένα έτος με «δύο ημίχρονα», με το πρώτο εξάμηνο να παρουσιάζει δυνητικά μια κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα ενόψει των εκλογών και στο πλαίσιο των διεθνών αντίξοων ανέμων (κορύφωση επιτοκίων).
Πώς να τοποθετηθούν οι επενδυτές
Έχοντας αυτά υπόψη, αμφιβάλλει ότι η ελληνική αγορά έχει περάσει τα δύσκολα και, επομένως, μετά το πρόσφατο ράλι (+16% από τα χαμηλά Σεπτεμβρίου) δεν αναμένεται κάποια περαιτέρω ανοδική κίνηση στο τέλος του έτους (που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα χαμηλών τοποθετήσεων και τεχνικών ορίων). Έτσι η Eurobank Equities, επισημαίνει, την αμυντική της στάση για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς προτιμώντας την ποιότητα, τις εμφανείς μερισματικές αποδόσεις και τις μετοχές με σταθερή δυναμική λειτουργίας, με τον ΟΠΑΠ (τιμή στόχος 15,9 ευρώ), τη Mytilineos (25,6 ευρώ τιμή στόχος) και την Jumbo (17,2 ευρώ) να είναι οι κορυφαίες επιλογές.
Όσον αφορά τις τράπεζες, η ανοδική πορείων τα καθαρών εσόδων από τόκους από τις αυξήσεις επιτοκίων, η βελτίωση του ROTE και οι συμπιεσμένες αποτιμήσεις δημιουργούν μια θετική σχέση κινδύνου/ανταμοιβής για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά η πορεία θα έχει εμπόδια. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να προτιμά την Εθνική Τράπεζα, δεδομένου του συνδυασμού των καλύτερων μετρήσεων σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, την υψηλότερη κάλυψη NPE μεταξύ του υπόλοιπων συστημικών και των αποτιμήσεων (άνω του 10% ROTE εκτιμάται για το 2023).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στο ταμπλό κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,51% στις 916,48 μονάδες, με τον τζίρο μόλις στα 37,89 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,71% στις 2.226 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,23% στις 632,41 μονάδες.
Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha ενισχύθηκε κατά 0,73% στα 0,9938 ευρώ, η ΕΤΕ σημείωσε άνοδο 1,43% στα 3,753 ευρώ, ενώ η Eurobank υπεραπέδωσε ελαφρώς στο 1,57% και στα 1,037 ευρώ. Στο +0,99% έκλεισε η Πειραιώς φτάνοντας στα 1,3735 ευρώ.
Διορθωτικές κινήσεις εν μέσω κατοχύρωσης κερδών στα υψηλά για τη Μυτιληναίος που έκλεισε με απώλειες 0,97% στα 19,33 ευρώ. Ανάλογες κινήσεις σε ΕΛΠΕ που έκλεισε στο -1,45% και στα 7,5 ευρώ, ενώ ανοδικά συνέχισε η ΜΟΗ με μίνι ράλι 2,33% στα 21,10 ευρώ. Ισχυρή άνοδο που τροφοδότησε ευρύτερα την κίνηση της αγοράς και για την Coca Cola στο 1,81% και στα 22,53 ευρώ.
Κέρδη επίσης για τον ΟΤΕ στο 1,29% αλλά και για την Ελλάκτωρ στο 1,66% με ηπιότερες κινήσεις σε ΔΕΗ και Lamda. Ράλι επίσης για την Παπουτσάνης στο 3,65% φτάνοντας έτσι στα 2,28 ευρώ.