Άνοδος στις ευρωαγορές πριν από την εκπνοή του αρνητικού 2022

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος στις ευρωαγορές πριν από την εκπνοή του αρνητικού 2022
Θετικά πρόσημα για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών της ηπείρου μας στην προτελευταία συνεδρίαση του 2022.

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την προτελευταία συνεδρίαση του 2022, σε μια προσπάθεια των επενδυτών να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες.

Ενώ κατά τη χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγα 24ωρα οι αγορές μετρούν μεγάλες απώλειες από τον υψηλό πληθωρισμό, τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, την ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης, καταγράφονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις από την Κίνα και την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού που σημειώνεται στην ασιατική χώρα.

Μέχρι στιγμής, οι υγειονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κρίνουν απαραίτητη την υποχρεωτικότητα τεστ κορονοϊού για τους ταξιδιώτες από την Κίνα που φτάνουν στην ΕΕ, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Από τις κινήσεις των επενδυτών, φαίνεται καθαρά η πρόθεση για κλείσιμο του έτους με ανοδικά πρόσημα, ενόψει της αβεβαιότητας και των ανησυχιών που υπάρχουν για το 2023.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,66% στις 430,30 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,13% στις 3.851 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,22% στις 7.513 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,03% στις 14.069 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκέντρωσε κέρδη 0,97% στις 6.573 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,16% στις 24.045 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 0,72% στις 8.317 μονάδες.

Παρά τα σημερινά κέρδη, όλοι οι μεγάλοι δείκτες -με εξαίρεση την αγορά του Λονδίνου- κινούνται προς απώλειες για το σύνολο του 2022, τάση είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους αύριο.

Μάκρο

Κάμψη της τάξης του 0,6% κατέγραψαν τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιδείνωσαν περαιτέρω την αγοραστική ικανότητα των πολιτών. Τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία είχαν καταγράψει άνοδο 1%, όπως αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις τροφίμων, οι οποίες μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 3,6%, ενώ οι πωλήσεις άλλων αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο που διατήρησε τις 920 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider