Με τις τράπεζες πάνω από τις 930 μονάδες το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τις τράπεζες πάνω από τις 930 μονάδες το Χρηματιστήριο
Με το δεξί μπαίνει στο νέο έτος το Χρηματιστήριο.

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Με το δεξί μπαίνει στο νέο έτος το Χρηματιστήριο, σε ένα έτος που αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολο για τις αγορές μετοχών αλλά με το ΧΑ να έχει την ευκαιρία να υπεραποδώσει και να δείξει μια καλύτερη εικόνα.

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «η οικονομική ατζέντα του 2023 πρακτικά έχει δύο σκέλη για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα: Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις ή εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση το κακό σενάριο θέλει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το καλό μια γρήγορη διαδικασία που δεν θα φέρει αναστάτωση ή καθυστέρηση στην οικονομία. Δεδομένων των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και των ενδείξεων επανάληψης της φετινής Τουριστικής ζήτησης η ανάπτυξη αναμένεται και το 2023 να έχει θετικό πρόσημο, οι τράπεζες και οι περισσότερες εταιρίες εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία των μεγεθών τους ενώ όλα δείχνουν ότι φέτος θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που θα προσεγγίσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας με προοπτική τετραετίας επομένως υπάρχουν επιπλέον υποστηρικτικοί λόγοι για την απόκτηση του επενδυτικού αξιόχρεου».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το insider.gr αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συμμετοχές του στις τράπεζες θα υλοποιηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025. Ωστόσο, οι κινήσεις που θα γίνουν την νέα χρονιά αναμένονται δυναμικές, αλλά και «βαρόμετρο» για τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία, η οποία εν μέσω ύφεσης στην ευρωζώνη, αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 1,8% - 1,9%. Σε μία εκλογική χρονιά, η έξοδος του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες και η είσοδος ξένων ιδιωτών επενδυτών θα αποτελέσει καταλύτη και προπομπό και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα. Σημειώνεται ότι η επενδυτική βαθμίδα που μέχρι στιγμής έχει συνδεθεί χρονικά με την επαύριον των εθνικών εκλογών, δεν αποκλείεται να έρθει νωρίτερα από την διεξαγωγή τους.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία το ΧΑ ακόμη κινείται σε ρυθμούς εορταστικούς και υποτονικούς, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,57% στις 935,31 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνα τα 10 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 8,44 εκατ ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,52% στις 2.263,22 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης γύρισε σε θετικό έδαφος υπεραποδίδοντας με άνοδο 1,1 στις 647,62 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha σημειώνει άνοδο 1,85% στα 1,0185 ευρώ, η ΕΤΕ γύρισε θετικά με κέρδη 0,93% στα 3,7810 ευρώ, η Eurobank κινείται στο +0,76% και στα 1,063 ευρώ, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 0,97% στα 1,452 ευρώ.

Ανεβάζει ρυθμούς η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 1,47% στα 20,68 ευρώ, όπως και η ΔΕΗ στο 1,98% και στα 6,685 ευρώ, ενώ ηπιότερα ανοδικά κινείται η Jumbo με τη Lamda, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τιτάν. Bαρίδι από την άλλη η μετοχή της Ελλάκτωρ που υποχωρεί κατά 2,17% ενώ ήπιες απώλειες καταγράφει Μυτιληναίο και ΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Επιστροφή στην κανονικότητα με την αποεπένδυση του ΤΧΣ που ξεκινά το 2023 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αναμένει μερίσματα 6 δισ. ευρώ από μακροχρόνιες συμβάσεις

«Καμπανάκι» από τη Fitch Solutions για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider