Ο... φόβος για τα επιτόκια «μπέρδεψε» τις ευρωαγορές την Πέμπτη

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο... φόβος για τα επιτόκια «μπέρδεψε» τις ευρωαγορές την Πέμπτη
Νευρικότητα στα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό της ηπείρου μας. Η προσοχή στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Έντονη νευρικότητα καταγράφηκε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, στον απόηχο των στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ και εν μέσω της ανησυχίας που προκαλούν στους επενδυτές οι επόμενες κινήσεις στο «μέτωπο» των επιτοκίων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Κύρια πηγή προβληματισμού για τις αγορές αποτελέσαν οι ανακοινώσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) την Τετάρτη, «δείχνοντας» στο ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των βασικών επιτοκίων εντός του 2023.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Δεκέμβριο, με τις σχετικές ανακοινώσεις από την Eurostat να γίνονται αύριο, Παρασκευή.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,15% στις 439,54 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,37% στις 3.959 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,63% στις 7.632 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 0,36% στις 14.438 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 διολίσθησε 0,22% στις 6.761 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο απώλεσε 0,14% στις 24.826 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,54% στις 8.606 μονάδες.

Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο της Τουρκίας σημείωσε για την Πέμπτη τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 μηνών, μετά από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε νωρίτερα την τρέχουσα εβδομάδα.

Ο BIST 100 έχασε 7,4%, σημειώνοντας την ισχυρότερη ημερήσια πτώση από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μάκρο

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία, επιβεβαιώνοντας την τάση που καταγράφεται στις μεγάλες οικονομίες και ενισχύοντας την αισιοδοξία πως τα «χειρότερα» είναι πίσω μας. Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 12,3% σε ετήσια βάση, με την μέτρηση του προηγούμενου μήνα να «γράφει» 12,6%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα είχαν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Ωστόσο, στην Βρετανία, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων βλέπουν τον πληθωρισμό να επιταχύνεται τα επόμενα χρόνια και την αύξηση των μισθών να ενισχύεται, οξύνοντας τις ανησυχίες για ανοδικές πιέσεις στις τιμές, τονίζει σε έρευνα της η Τράπεζα της Αγγλίας. Η BoE επισημαίνει ότι η μηνιαία έρευνά της για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στις βρετανικές εταιρείες έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον ΔΤΚ του επόμενου έτους αυξήθηκαν στο 7,4% τον περασμένο μήνα από 7,2% τον Νοέμβριο. Οι μισθολογικές προσδοκίες αυξήθηκαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 6,3%.

Επιχειρηματικά νέα

Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Volvo για το σύνολο του 2022, με την σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία να επηρεάζεται από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τα μέτρα της Κίνας για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις μειώθηκαν 12% σε σχέση με το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με διάσπαση των 950 μονάδων - Καταλύτης οι τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider