Σημαντική πτώση στην Wall Street με ανησυχίες για την Fed - Στο -30%... σταμάτησε η κατρακύλα της Bed Bath & Beyond

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική πτώση στην Wall Street με ανησυχίες για την Fed - Στο -30%... σταμάτησε η κατρακύλα της Bed Bath & Beyond
Ο Dow Jones υποχώρησε 340 μονάδες για την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε για την Πέμπτη η Wall Street, στον απόηχο της αναμονής για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 1,02% ή 339,69 μονάδες στις 32.930 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,16% ή 44,64 μονάδες στις 3.808 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 1,47% ή 153,52 μονάδες στις 10.305 μονάδες.

Ο «αέρας» της Fed για συνέχιση στις αυξήσεις των επιτοκίων

Τα -καλύτερα των εκτιμήσεων- στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας ενισχύουν τις ανησυχίες των επενδυτών για το ότι καθώς η οικονομία δεν «παγώνει» από τη σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed, αυτό δίνει περιθώριο στην τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων στο πλαίσιο της μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Fed του Σαίντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε πως «οι πολιτικές της Fed δεν έχουν ακόμα φτάσει σε περιοριστικό επίπεδο, αλλά αυτό θα γίνει με νέες αυξήσεις» των επιτοκίων. Ακόμα, υποστήριξε πως «οι εμπροσθοβαρείς αυξήσεις επιτοκίων της Fed έχουν βοηθήσει στην υποχώρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Fed του Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ, δήλωσε πως η τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων της πάνω από το 5% «για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να έχουμε ξεκάθαρα σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τα επίπεδα του 2%», που είναι ο στόχος που έχει θέσει η τράπεζα για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

Σημειώνεται για την επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής (FOMC) της Fed στις αρχές Φεβρουαρίου, οι αναλυτές δίνουν 58,4% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, έναντι αύξησης 50 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται από τώρα τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εμπορεύματα

Με κέρδη κινήθηκαν για την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν 1,1% ή 83 σεντ στα 73.,67 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαρτίου, το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) κέρδιζαν 1,27% ή 97 σεντ στα 78.79 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα συμβόλαια του χρυσού για την Πέμπτη, καθώς έχασαν 1% ή 18,40 δολάρια στα 1.840,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες του χρυσού εδώ και 5 συνεδριάσεις, ενώ την Τετάρτη είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουνίου του 2022.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες 29,88% σημείωσε η μετοχή της Bed Bath & Beyond, αφότου η αλυσίδα λιανεμπορίου άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της εταιρείας εν μέσω των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, είναι η μείωση των πελατών που επισκέπτονται τα καταστήματα και την ιστοσελίδα της και το λιγότερο εμπόρευμα που έχει για να τοποθετήσει στα ράφια της.

Πτώση άνω του 6% κατέγραψε η μετοχή της Walgreens μετά από τις ζημιές άνω των 3 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ. Τα έσοδα της Walgreens έφτασαν τα 33,4 δισ. δολάρια έναντι 33,9 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Μάκρο

Συρρίκνωση 21% σημείωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 61,5 δισ. δολάρια έναντι 78,2 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν έλλειμμα στα 63 δισ. δολάρια.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την τελευταία εβδομάδα του 2022 κατέγραψαν απρόσμενη πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο... φόβος για τα επιτόκια «μπέρδεψε» τις ευρωαγορές την Πέμπτη

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με διάσπαση των 950 μονάδων - Καταλύτης οι τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider