Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος με την προσοχή στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος με την προσοχή στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης
Οι επενδυτές εκτιμούν πως τα στοιχεία της Eurostat θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Τελευταία ενημέρωση 14:55

Ήπια κέρδη καταγράφονται στις συναλλαγές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές έχουν την προσοχή τους στραμμένη προς τις ανακοινώσεις των επίσημων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, Παρασκευής, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 9,2% τον Δεκέμβριο, από 10,1% τον Νοέμβριο, 10,6% τον Οκτώβριο, κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο και κατά 9,1% τον Αύγουστο.

Στα επιμέρους στοιχεία, η ενέργεια συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης: κατά 25,7% από 34,9% τον Νοέμβριο, 41,5% τον Οκτώβριο, 40,7% τον Σεπτέμβριο και κατά 38,6% τον Αύγουστο. Ο ρυθμός ανόδου στην ενέργεια επιβραδύνεται, ενώ σε άλλους δείκτες επιταχύνεται σημάδια διάχυσης της ακρίβειας στην αγορά.

Ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός σε ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη, κατά 13,8%, από 13,6% τον Νοέμβριο, 13,1% τον Οκτώβριο, 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν αύξηση 6,4%, έναντι ανόδου 6,1% τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο, 5,5% τον Σεπτέμβριο και 5,1% τον Αύγουστο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 4,4%, από 4,2% τον Νοέμβριο, 4,3% τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο και από 3,8% τον Αύγουστο.

Οι επενδυτές εκτιμούν πως τα στοιχεία της Eurostat θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο μιας «βύθισης», ή όχι, σε ύφεση, για την περιοχή.

Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, αυτό το οποίο «κέρδισε» το ενδιαφέρον στους επενδυτικούς κύκλους, ήταν τα πρακτικά από την συνεδρίαση Δεκεμβρίου της Fed, σε αναζήτηση «σημαδιών» στο εσωτερικό της τράπεζας για την πορεία της νομισματικής της πολιτικής, οδηγώντας τελικά την Πέμπτη σε ελαφρά πτώση του Stoxx και «σπάσιμο» του ανοδικού σερί του 2023.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,20% στις 440,22 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,17% στις 3.966 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,36% στις 7.660 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει οριακά 0,04% στις 14.430 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,35% στις 6.785 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,55% στις 24.968 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,32% στις 8.635 μονάδες.

Μάκρο

Μείωση στις εργοστασιακές παραγγελίες στην Γερμανία κατεγράφη τον Νοέμβριο, μια υπενθύμιση ότι οι κατασκευαστές της χώρας εξακολουθούν να δυσκολεύονται - παρόλο που το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται.

Η ζήτηση μειώθηκε κατά 5,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερο από το 0,5% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Η πτώση οφείλεται σε παραγγελίες εξωτερικού, ειδικά από την ευρωζώνη, και η πτώση επιδεινώθηκε από παραγγελίες μεγάλης κλίμακας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Προς το παρόν, η παραγωγή εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μια μεγάλη συσσώρευση παραγγελιών προς τους κατασκευαστές. Τα έσοδα αυξήθηκαν 2,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ξεχωριστά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία έδειξαν αύξηση 1,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η εικόνα στην Ασία

Ψηλότερα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να καθοδηγεί τα κέρδη.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,59%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,65% ενώ στην Κίνα ο Shanghai έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα 0,08% και ο SZSE Component 0,32%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε οριακά 0,04% και ο KOSPI στη Σεούλ πραγματοποίησε μίνι ράλι 1,12%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο... φόβος για τα επιτόκια «μπέρδεψε» τις ευρωαγορές την Πέμπτη

Πρακτικά Fed: Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια - Καμία μείωση το 2023

Πολιτικό χάος στις ΗΠΑ - «Ακέφαλη» παραμένει η Βουλή των Αντιπροσώπων

gazzetta
gazzetta reader insider insider