Προσωρινό «stop» στο ράλι του Χρηματιστηρίου - Κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωρινό «stop» στο ράλι του Χρηματιστηρίου - Κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές
Profit taking στο Χρηματιστήριο. Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές.

Οι προσπάθειες ενίσχυσης του σήματος της εγχώριας αγοράς προς τα διεθνή ισχυρά funds και τους διαχειριστές συνεχίζονται με τη Motor Oil να περνάει το κατώφλι της MSCI και να γίνεται η 10η εγχώρια εταιρεία στο δείκτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 74,69 εκατ. δολάρια για τη Motor Oil, ενώ οι όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν για ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς σε αυτή την αναθεώρηση, διαψεύστηκαν. Όπως ανέφερε το insider.gr, παρότι η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει μια έντονη ανοδική κίνηση, το εγχείρημα του να πέρναγε άμεσα το κατώφλι του δείκτη που ακολουθούν τα passive funds ήταν αρκετά δύσκολο, με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου να μετατίθεται πιθανότατα προς το επόμενο rebalancing. Με τη μετοχή πάλι να είναι αρκετά φθηνή δεν αναμένονταν οποιοδήποτε δείγμα εγκλωβισμού από επενδυτές, μετά και τη διάψευση των προσδοκιών.

Να σημειωθεί πως οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν την 1 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει και μια ευρύτερη αναδιάταξη θέσεων με τη μεταβλητότητα να ενισχύεται και το τζίρο να ξεπερνά κατά πολύ το μέρο όρο.

Πλέον, η μετοχή της Eurobank βρίσκεται πρώτη ως προς τη στάθμιση του δείκτη με ποσοστό 15,36%, με τον ΟΤΕ να περνά πλέον στη δεύτερη θέση με 13,75%, την Alpha Bank στο 13,23%, τον ΟΠΑΠ στο 13,03%,την Εθνική Τράπεζα στο 11,38%, τη Mytilineos στο 11,31%, τη Jumbo στο 9,09%, τη ΔΕΗ στο 7,32% και την Τέρνα Ενεργειακή στο 5,53%.

Περαιτέρω «καύσιμα» στις μετοχές των τραπεζών αναμένεται να προσφέρει το επόμενο διάστημα και η απόφαση του Αρείου Πάγου για του πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, υπέρ των εταιρειών διαχείρισης, νομιμοποιώντας τις να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των επενδυτών (funds) που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια, τάχθηκε, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Με συντριπτική πλειοψηφία 56 Αρεοπαγιτών έναντι 9 που μειοψήφισαν, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε διάσκεψή της, αποφάσισε ότι οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να διενεργούν όλες τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών, με βάση τον νόμο του 2003. Κατόπιν αυτού, «ξεπαγώνουν» πλειστηριασμοί που είχαν ξεκινήσει από εταιρείες διαχείρισης και απελευθερώνεται ο δρόμος για μελλοντικά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, διασφαλίζοντας την ομαλή υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων για τις ανακτήσεις από κόκκινα δάνεια και θωρακίζοντας συνεπώς τις κρατικές εγγυήσεις που έχουν δοθεί μέσω του «Ηρακλή», από τον κίνδυνο κατάπτωσης και επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους και των Ελλήνων φορολογουμένων.

Στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης περνάει σε αρνητικό έδαφος στο -1,28% στις 1.061,14 μονάδες, με τον τζίρο στα 89,06 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,03% στις 2.590 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει κατά 0,97% στις 834 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει πτώση 2,08% στα 1,273 ευρώ, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 1,03%, η Eurobank σημειώνει απώλειες 0,51% και η Πειραιώς κατά 0,29% στα 2,072 ευρώ, μαζεύοντας ένα τμήμα της προσφοράς.

Παράλληλα, η αναδιάταξη θέσεων και οι έξωθεν πιέσεις οδηγούν σε αρνητικό έδαφος την ΕΕΕ στο -1,08%, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί στο -1,04%, όταν και οι δύο στις πρώτες ώρες έγραφαν ισχυρά κέρδη.

Σε θετικό έδαφος η μετοχή της ΜΟΗ στο 1,49% στα 23,64 ευρώ, με τη Μυτιληναίος επίσης να καταγράφει οριακή άνοδο.

Βαριές απώλειες και διόρθωση για την Τέρνα Ενεργειακή στο -4,35% και στα 18,68 ευρώ. Στο -3,56% η Viohalco, στο -3,52% η Titan, και τις Ελλάκτωρ, Ιntrakat, Intracom, ΔΕΗ επίσης στο κόκκινο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Στον δείκτη MSCI Standard Greece η μετοχή

Market Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα – έρχονται διπλές και τριπλές πληρωμές τον Μάρτιο

Elpedison: Εντός τριμήνου το επενδυτικό «πράσινο» φως για τη νέα μονάδα αερίου στη Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider