Το πετρέλαιο σημείωσε τις πρώτες του απώλειες κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις την Τρίτη, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα πουλήσει άλλα 26 εκατομμύρια βαρέλια αργού από το «Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου».
Αναλυτικότερα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 1,4%, για να διαμορφωθεί στα 79,06 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Απριλίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, διολίσθησε 1,2% στα 85,58 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου απώλεσε 1,7% στα 2,4885 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 1,2% στα 2,9401 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου εκτοξεύθηκε 6,7% στα 2,567 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες μετά τις απώλειες 4,3% τη Δευτέρα.
«Όταν οι έμποροι βλέπουν τέτοιες αποφάσεις από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας σκέφτονται "περισσότερη προσφορά στην αγορά" και πατούν πρώτα το κουμπί πώλησης και μετά κάνουν ερωτήσεις» υπογραμμίζει ο Τάιλερ Ρίτσι της Sevens Report Research.
OPEC: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί 2,3% το 2023 - Ο ρόλος της Κίνας
Ο OPEC αναμένει μια ελαφρώς πιο «σφιχτή» παγκόσμια αγορά πετρελαίου το 2023, αυξάνοντας τις προοπτικές για τη ζήτηση.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 2,32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή 2,3%, όπως ανέφερε την Τρίτη ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) στην μηνιαία του έκθεση. Η υψηλότερη ζήτηση θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου που διατηρούνται σχετικά σταθερές από τα τέλη του περασμένου έτους και βρίσκονται σε κάτι λιγότερο από 86 δολάρια το βαρέλι.
«Κλειδί για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 θα είναι η επιστροφή της Κίνας από τους υποχρεωτικούς περιορισμούς της κυκλοφορίας και η επίδραση που θα έχει στη χώρα, την περιοχή και τον κόσμο», τόνισε ο ΟΠΕΚ. «Η ανησυχία κινείται γύρω από το βάθος και τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και τις επακόλουθες επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου» πρόσθεσε.
Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί κατά 590.000 βαρέλια την ημέρα το 2023, με την προηγούμενη πρόβλεψη να κάνει λόγο για 510.000. Η κατανάλωση πετρελαίου της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια το 2022, με ώθηση από τα μέτρα περιορισμού του COVID-19. Η έκθεση του ΟΠΕΚ ήταν αισιόδοξη για τις οικονομικές προοπτικές, ανεβάζοντας την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 στο 2,6% από 2,5%, αν και ανέφερε ότι η σχετική επιβράδυνση είναι εμφανής, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και θα επέλθουν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια.
Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα —ή 100.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν πριν από έναν μήνα— σε 101,87 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο φέτος, σύμφωνα με τον OPEC. Παράλληλα, αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή του για τις προμήθειες εκτός του ομίλου το 2023 κατά 150.000 βαρέλια την ημέρα στα 67 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το απόγευμα της Τρίτης, το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Μαρτίου υποχωρεί 1,75% στα 78,69 δολάρια τγο βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Απριλίου, διολισθαίνει 1,44% στα 85,39 δολάρια το βαρέλι.
IEA: Κέρδη 4 τρισ. δολαρίων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022
Η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έβγαλε κέρδη 4 τρισ. δολαρίων για το 2022, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ.
Τα εν λόγω ποσά ήρθαν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωθώντας σε ισχυρή άνοδο τις τιμές των καυσίμων για το περασμένο έτος. Ο Μπιρόλ τόνισε σε ομιλία του την Τρίτη πως εάν ο κόσμος θέλει να πιέσει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που έχουν τεθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων, τότε θα πρέπει να μειωθεί η ζήτηση πετρελαίου ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής.