«Καταιγίδα» στη Wall Street πριν από τα πρακτικά της Fed - 700 μονάδες έχασε ο Dow

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καταιγίδα» στη Wall Street πριν από τα πρακτικά της Fed - 700 μονάδες έχασε ο Dow
Aνήσυχοι οι επενδυτές για το τι θα «βγάλουν» τα πρακτικά της Fed αύριο και πώς θα ερμηνευτούν για την συνέχιση της νομισματικής πολιτικής.

«Μαύρη ημέρα» αποδείχτηκε η Τρίτη για την Wall Street καθώς η συνεδρίαση βυθίστηκε εξ αρχής σε «βαθύ κόκκινο» και έκλεισε με σημαντικές απώλειες για τους δείκτες, άμα τη επιστροφή των επενδυτών στις συναλλαγές μετά από ένα τριήμερο απραξίας λόγω της Ημέρας του Προέδρου στις ΗΠΑ, δείχνοντας ανήσυχοι για το τι θα «βγάλουν» τα πρακτικά της Fed αύριο και πώς θα ερμηνευτούν για την συνέχιση της νομισματικής πολιτικής.

Την Τετάρτη αναμένεται η καθιερωμένη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου, και η οποία αποφάσισε στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τα πρακτικά γιατί προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις τάσεις που ενυπάρχουν μέσα στην επιτροπή της νομισματικής πολιτικής, «προβλέποντας» έτσι την συνέχεια αναφορικά με τα επιτόκια, με την αγορά να προεξοφλεί πως η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο μίας ύφεσης.

Αντίστοιχα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επενδυτικών κολοσσών της Wall Street, με την JPMorgan να εκτιμά πως ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία μπορεί να έχει καθυστέρηση ενός έως δύο ετών, γεγονός που σημαίνει ότι ««η ζημιά έχει γίνει και οι συνέπειες είναι πιθανότατα ακόμη μπροστά μας».

Επιπλέον, και η Morgan Stanley σε ανάλυση της αναφέρει ότι το ράλι αγοράς «έχει μεταμορφωθεί σε μια κερδοσκοπική φρενίτιδα που βασίζεται σε μια παύση/στροφή της Fed η οποία δεν έρχεται» σε υπόμνημα την Κυριακή. Οι επενδυτές έχουν ωθήσει τις μετοχές στη «ζώνη του θανάτου», προειδοποιεί ο αναλυτής της τράπεζας, Μάικ Γουίλσον, παρομοιάζοντας την εικόνα του αμερικανικού χρηματιστηρίου με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ορειβάτες όταν βρεθούν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο.

Και την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της BofA δήλωσαν ότι η καθυστερημένη εκδήλωση μιας ύφεσης στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει τις μετοχές το β’ εξάμηνο του έτους. Τη Δευτέρα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup δήλωσαν ότι δεν θα «κυνηγήσουν» τον MSCI All Country World Index υψηλότερα, καθώς διαπραγματεύεται ήδη στην κορυφή του εύρους στόχου τους.

Στην κίνηση των δεικτών ο Dow Jones έχασε 697 μονάδες ή 2,06% στις 33.129 μονάδες, στην χειρότερη πτώση του από τα μέσα Δεκέμβρη, ο S&P 500 υποχώρησε 80 μονάδες ή 1,97% στις 3.998 μονάδες, και ο Nasdaq διολίσθησε 294 μονάδες ή 2,50% στις 11.492 μονάδες.

Μάκρο

Ο σύνθετος PMI για την αμερικανική οικονομία για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες έναντι 46,8 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,5 μονάδες.

Ο PMI μεταποίησης στην αμερικανική οικονομία για τον διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες έναντι 46,9 μονάδων τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,2 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του PMI μεταποίησης των τελευταίων 4 μηνών.

Ο PMI υπηρεσιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες έναντι 46,8 μονάδων τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,8 μονάδες.

Σε πολυετές χαμηλό υποχώρησαν οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Κτηματομεσιτών της χώρας.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,7% σε μηνιαία βάση για τον πρώτο μήνα του 2023, φτάνοντας τις 4 εκατ. και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010.

Επιχειρηματικά νέα

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Walmart για το οικονομικό τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 164,05 δισ. δολάρια, αυξημένα 7,3% σε ετήσιο επίπεδο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv για έσοδα 159,72 δισ. δολαρίων. Τα διαμοιραζόμενα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,28 δισ. δολάρια, αυξημένα 76,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 1,71 δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 1,51 δολάρια ανά μετοχή. Για το σύνολο του οικονομικού έτους, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη από 5,90 έως 6,05 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτίμησης των αναλυτών για κέρδη 6,50 δολάρια ανά μετοχή.

Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη ανακοίνωσε η Home Depot για το δ' τρίμηνο, ωστόσο τα έσοδά της δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα αναμενόμενα. Αναλυτικά, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν 0,3% στα 3,30 δολάρια, σε σύγκριση με τα 3,28 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Refinitiv. Τα έσοδα ανήλθαν στα 35,83 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 35,97 δισ. δολάρια. Σε ετήσια βάση τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο 0,3%. Η εταιρεία παρείχε συγκρατημένες προβλέψεις για τη χρήση 2023, καθώς αναμένει ότι οι πωλήσεις και οι συγκρίσιμες πωλήσεις θα παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Προβλέπει περιθώριο λειτουργικού κέρδους περίπου 14,5%, το οποίο επηρεάζεται από την επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων που πραγματοποιεί η Home Depot για την αύξηση των μισθών.

Εμπορεύματα

Απώλειες κατέγραψε για την Τρίτη ο χρυσός, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου εν αναμονή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, υποχώρησαν 0,4% ή 7,70 δολάρια στα 1.842,50 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 18 σεντς ή 0,8% στα 21,89 δολάρια η ουγγιά.Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 28,20 δολάρια ή 1,9% στα 1.520,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου, κέρδισε 27,20 δολάρια ή σχεδόν 3% στα 948,60 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 12 σεντς ή σχεδόν 2,9% στα 4,225 η λίβρα.

Το πετρέλαιο υποχώρησε την Τρίτη, επεκτείνοντας τις απώλειές του από την περασμένη εβδομάδα, στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των συμβολαίων παράδοσης Μαρτίου. Έτσι, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο αναφοράς παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 18 σεντς, ή 0,2%, για να διαμορφωθεί στα 76,16 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου που είναι τώρα το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα, διαμορφώθηκε στα 76,36 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 19 σεντς ή σχεδόν 0,3%. Το brent παράδοσης Απριλίου έχασε 1,02 δολάρια ή 1,2% στα 83,05 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe μετά από άνοδο 1,3% τη Δευτέρα. Στο Nymex, η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου, σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2,4156 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 2,9% στα 2,7919 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 8,9% στα 2,073 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, που είναι και η τέταρτη συνεχόμενη πτώση. Οι τιμές σημείωσαν άλλο ένα κλείσιμο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Home Depot: Τα έσοδα δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τις εκτιμήσεις

Η αναζήτηση για χαμηλότερες τιμές ενίσχυσε την Walmart - Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών το guidance

ΗΠΑ: Σε πολυετές χαμηλό οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider