Κατάφερε να βγει από το «βούρκο» του διεθνούς sell off το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, με υψηλή μεταβλητότητα κυρίως στις τράπεζες και τζίρο που ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ.
Παρά την όποια πρόσκαιρη ωραιοποίηση της εικόνας της Wall Street, οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν υπό πίεση και τις ισχυρές ευρωπαϊκές τράπεζες να κλυδωνίζονται.
Deutsche Bank στο -4,59%, η BNP Paribas στο -5,97%, Credit Suisse -11%, Credit Agricole -3,47%, Barclays -6,07%, Commerzbank -12,66%...!
Βέβαια όπως αναφέρθηκε και στο κείμενο «Silicon Valley Bank: Ένα ακόμη «δέντρο» σε ένα ομιχλώδες «δάσος»;» η βασική προβληματική της SVB συγκεντρώνονταν στη δομή της (η «αχίλλειος πτέρνα» της ήταν το μεγάλο χαρτοφυλάκιο τίτλων της και η εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση της βάσης πελατών της) καθώς ήταν πάντα ευάλωτη γύρω από την εκτίναξη και τη βίαιη προσγείωση των startups, κάτι που είχε αποτυπωθεί και κατά τη διάρκεια της έκρηξης της «φούσκας» του «dot - com» αλλά και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 2007 - 2009, καθώς οι ασταθείς νεοφυείς επιχειρήσεις δυσκολεύονταν να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές των δανείων τους, αποσύροντας μέρος της ρευστότητάς τους ώστε να καλύψουν τις ελλείψεις στο σκέλος των εσόδων.
Κάπως έτσι, η εμπιστοσύνη κλονίζεται και ο φόβος, η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα αυξάνοντας απότομα, υπό το πρίσμα ενός πλαισίου αλληλοσυνδεόμενων κινδύνων (υψηλού πληθωρισμού, συνέχειας στις «επιθετικές» αυξήσεις των επιτοκίων με μεγαλύτερο πλέον χρονικό εύρος διατήρησης, των επιπτώσεων που απορρέουν από αυτές τις κινήσεις σε εταιρείες και νοικοκυριά, μιας ενδεχόμενης ύφεσης ως «αναγκαίο κακό» και των γεωπολιτικών κινδύνων που παραμένουν στο προσκήνιο) που διαχέονται ευρέως στο σύστημα οδηγώντας σε μια άμεση υποχώρηση των carry trades που διαμόρφωσαν το πρόσφατο rotation των χαρτοφυλακίων στα τέλη του 2022 - αρχές του 2023.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Αμερική στις 14 Μαρτίου αποκτά μεγάλη σημασία για την μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών. Η προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 6,4% και οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός θα κινηθεί προς το 6% γεγονός που θα δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία σε ομόλογα και μετοχές.
Υπάρχουν δύο σενάρια που θα ανησυχήσουν τις αγορές σε μια ενδεχόμενη αστοχία των εκτιμήσεων: Είτε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτής να παραμείνει ίδιος είτε η μηνιαία μεταβολή (Ιαν-Φεβ. ‘23) να είναι μεγαλύτερη του 0,3%, αποκλίνοντας από τον ετήσιο στόχο μείωσης που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων ούτε στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και θα δοκίμαζε την υπομονή της αγοράς.
Στα εγχώρια, τα βλέμματα στρέφονται στη 2ήμερη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ (13-14 Μαρτίου) με στόχο να καταστεί εφικτή η «γεφύρωση» των διαφορών μεταξύ Βορρά – Νότου και έτσι να υπάρξουν κοινά συμπεράσματα για το θέμα την Τρίτη. Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο (στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου), να γίνει εφικτή η κατάθεση νομοθετικής πρότασης. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα διαμορφώσουν το δημοσιονομικό χώρο για τα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σε 3 άξονες για αυτό το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο στην ΕΕ, τους οποίους περιέγραψε σε αποκλειστικό του άρθρο στο insider.gr ο Maarten Verwey, Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πώς ερμηνεύονται όλα αυτά στο ταμπλό του ΧΑ; Οι 1.030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες. Προς το παρόν ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών έχει δώσει σήμα πώλησης για πρώτη φορά μετά τις 13 Οκτωβρίου 2022 επιβεβαιώνοντας τον MACD ο οποίος αρκετά έγκαιρα (2/3) είχε «ειδοποιήσει» για την βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην κατεύθυνση της τάσης.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης παρά τον κλοιό των ισχυρών πιέσεων που βρέθηκε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης κατάφερε να ανακάμψει κλείνοντας με πτώση 0,64% στις 1.049,55 μονάδες, με τον τζίρο στα 152,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στο -0,63% και στις 2.548,19 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να επανέρχεται σε θετικό πρόσημο και στο 0,97% στις 801,03 μονάδες, από τις 751,63 μονάδες...!
Στις τράπεζες, η Alpha Bank έκλεισε τελικώς με οριακά αρνητικό πρόσημο στο -0,04% και στα 1,1995 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 3,73% και στα 4,733 ευρώ, με τη Eurobank στο -0,27% και την Πειραιώς στο +0,71% και τα 1,998 ευρώ με αξιοσημείωτες αντοχές καθόλη τη διάρκεια της ευρύτερης πτώσης.
Κέρδη 2,7% για την ΕΧΑΕ και 0,34% για την Autohellas, τη στιγμή που η εικόνα στα blue chips παρέμεινε αρνητική, με τη Μυτιληναίος στο -2,98% τον ΟΤΕ στο -1,93%, τον ΟΠΑΠ στο -2,10%, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,75% και την ΕΕΕ στο -1%.