Ευρωαγορές: Αντίδραση στην SVB και μίνι ράλι μετά τον πληθωρισμό ΗΠΑ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αντίδραση στην SVB και μίνι ράλι μετά τον πληθωρισμό ΗΠΑ
Οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη βγάζουν αντίδραση παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνεχίζουν να πλήττουν τον χρηματοοικονομικό τομέα. 

Τελευταία ενημέρωση 15:32

Οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη βγάζουν αντίδραση παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνεχίζουν να πλήττουν τον χρηματοοικονομικό τομέα, παίρνοντας «καύσιμο» από τα στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό.

Σημειώνεται πως κάμψη παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, «δείχνοντας» ότι οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων στη χώρα έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν τις τιμές. Ο` πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6% έναντι 6,4% τον Ιανουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,5% τον Ιανουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Αποβραδίς, η Wall Street δεν κατάφερε να κρατήσει τα ενδοσυνεδριακά της κέρδη και στους τρεις δείκτες και μετά από μία εξαιρετικά μεταβλητή συνεδρίαση έκλεισε με την 5η ημέρα απωλειών για τον Dow Jones αλλά πτώση και για τον S&P 500.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,42% στις 449,13 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 1,83% στις 4.171 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,83% στις 15.233 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,71% στις 7.602 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 1,62% στις 7.125 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,82% στις 26.659 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 2,20% στις 9.155 μονάδες,

Επιχειρηματικά νέα

Θολό είναι το τοπίο για την Credit Suisse Group καθώς η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 ωθώντας την να υιοθετήσει ένα σχέδιο αποκατάστασης. Για τα δύο χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στις χρηματοοικονομικές αναφορές δεν ήταν αποτελεσματικός», επεσήμανε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Η Διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι αποτελεσμάτων και διαδικασιών δεν ήταν αποτελεσματικοί».

Η εικόνα στην Ασία

Την μεταβλητότητα της Wall Street ακολούθησαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια σε μία συνεδρίαση που έκλεισε στο «κόκκινο» ελέω SVB. Οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον MSCI Asia Pacific Financials Index να υποχωρεί έως και 2,7% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η νοτιοκορεατική Hana Financial Group υποχώρησε 4,7% και η Αυστραλιανή ANZ Group Holdings έχασε 2,8%.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υποχώρησε 2,19%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 1,41%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai σημείωσε πτώση 0,72% και ο SZSE Component αντίστοιχα 0,77%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε 2,48% και στη Σεούλ ο KOSPI «κατρακύλησε» 2,56%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse: «Ουσιώδεις αδυναμίες» στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των 2021-2022

SVB: Απώλειες 465 δισ. δολαρίων μέσα σε δύο ημέρες για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές

Οι αλλαγές που φέρνει η κατάρρευση της SVB στο εγχώριο και διεθνές οικοσύστημα των startups

gazzetta
gazzetta reader insider insider