Ευρωαγορές: Θετική αντίδραση, με τις ανησυχίες για τις τράπεζες να παραμένουν

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Θετική αντίδραση, με τις ανησυχίες για τις τράπεζες να παραμένουν
Πρωταγωνίστριες της Τρίτης στα ευρωπαϊκά ταμπλό ήταν οι τραπεζικές μετοχές, με άνοδο πάνω από 2% και μετά από τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον Μάρτιο του 2022.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν για την Τρίτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας μέρος των μεγάλων απωλειών που κατέγραψαν τη Δευτέρα και στον απόηχο των εξελίξεων που φέρνουν διεθνώς οι χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών.

Με την προσοχή των επενδυτών στο «κανόνι» της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν το κλίμα που αυτές δημιουργούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβολείς στρέφονται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεθαύριο, Πέμπτη 16 Μαρτίου και στο κατά πόσο η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Θα ακολουθήσουν παρόμοιες ανακοινώσεις από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στις 22 Μαρτίου.

Πριν από την Fed, κάμψη παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, «δείχνοντας» ότι οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων στη χώρα έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν τις τιμές.

Σημειώνεται πως πρωταγωνίστριες της Τρίτης στα ευρωπαϊκά ταμπλό ήταν οι τραπεζικές μετοχές, με άνοδο πάνω από 2% και μετά από τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον Μάρτιο του 2022 που εμφάνισαν τη Δευτέρα.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,45% στις 449,24 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 2,06% στις 4.180 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 1,21% στις 7.639 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 1,82% στις 15.231 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκέντρωσε κέρδη 1,86% στις 7.141 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 2,37% στις 26.805 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 2,27% στις 9.162 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες 0,7% κατέγραψε η Credit Suisse στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, με την τράπεζα να «μαζεύει» την πτώση που την οδήγησε σε ιστορικό χαμηλό μέσα στην Τρίτη.

Σημειώνεται πως τα 5ετή ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τη χρεοκοπία της Credit Suisse έφτασαν το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) να κινούνται στις 571 μονάδες βάσης έναντι 95 μονάδων βάσης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, σύμφωνα με την S&P Global.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ανάσα» κερδών στο Χρηματιστήριο, με άνοδο 2,3% την Τρίτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider