Τελευταία ενημέρωση 18:02
Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι νέες πιέσεις που ασκούνται στον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες οδηγούν τις συνεδριάσεις σε απώλειες.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,57% στις 439 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την πτώση με απώλειες σχεδόν 5%, ενώ το σύνολο των επιμέρους δεικτών καταγράφει αρνητικά πρόσημα. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος υποχωρεί κατά 1,8%, ο μεταλλευτικός χάνει 2,7% και ο πετρελαϊκός τομέας σημειώνει πτώση 3,5%.
Ο δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει απώλειες 1,68% και βρίσκεται στις 4.136 μονάδες.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώνεται στις 14.920 μονάδες, με απώλειες 1,90%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος χάνει 1,86% στις 7.007 μονάδες.
Απώλειες 1,27% και για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, ο οποίος βρίσκεται στα επίπεδα των 7.405 μονάδων, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,98% στις 25.956μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 2,09% και βρίσκεται στις 8.783 μονάδες.
Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρές απώλειες άνω του 14% σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank, επεκτείνοντας την πτώση της Πέμπτης που ξεπέρασε το 3%, μετά και την εκτόξευση των CDS χθες το βράδυ. Ο τίτλος της ελβετικής UBS χάνει άνω του 6%, ενώ η επίσης γερμανική Commerzbank χάνει περίπου 9%. Η μετοχή της γαλλικής Société Générale χάνει 7%, ενώ μικρότερες απώλειες σημειώνουν οι BNP Paribas και Barclays.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησαν σε νέα αύξηση των βασικών τους επιτοκίων κατά 25 και 50 μονάδες βάσης αντίστοιχα, παραμένοντας στον δρόμο που χάραξαν νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Μάκρο
Αναπάντεχη επιτάχυνση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο με κινητήριο μοχλό τις ισχυρές δαπάνες για υπηρεσίες, με την μειωμένη ζήτηση για μεταποιημένα αγαθά, ωστόσο, να επιβαρύνει ακόμα την φάση επιβράδυνσης στην οποία έχουν μπει τα ευρωπαϊκά εργοστάσια.
Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI της S&P Global, ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών στις 54,1 μονάδες από τις 52 του Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, υψηλότερα από τις προσδοκίες διαμορφώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία τον Φεβρουάριο και για δεύτερο συνεχόμενη μήνα, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 0,9% του Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 1,2% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπερβαίνοντας κατά πολύ την εκτίμηση για οριακή αύξηση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.
Απώλειες στα ασιατικά ταμπλό
Με ήπιες απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Παρασκευής στα κυριότερα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, καθώς οι αναφορές της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν για την πρόθεση των ρυθμιστικών αρχών να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθέσεων, προκάλεσαν κλυδωνισμούς στις αγορές.
Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 0,13% στις 27.385 μονάδες στον απόηχο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού από τα υψηλά 41 ετών τον Φεβρουάριο, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI έκλεισε στις 19.915 μονάδες, με απώλειες 0,67%.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai διαμορφώθηκε στις 3.265 μονάδες με πτώση 0,64%, ενώ ο Shenzhen Composite έκλεισε με μικρά κέρδη 0,25% στις 11,634 μονάδες.
Τέλος, στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI σημείωσε απώλειες 0,39% στις 2.414 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία διαμορφώθηκε στις 6/955 μονάδες, με μικρές απώλειες 0,19%.