Οι φόβοι για την τιμή του πετρελαίου φέρνουν ανησυχίες στην Wall Street

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι φόβοι για την τιμή του πετρελαίου φέρνουν ανησυχίες στην Wall Street
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το αμερικανικό χρηματιστήριο για την αρχή του β' τριμήνου του 2023.

Νευρικότητα καταγράφεται στην Wall Street για την πρώτη συνεδρίαση του β' τριμήνου του 2023, με τις ανησυχίες για τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ανεβαίνει 0,31% ή 104,29 μονάδες στις 33.378 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,01% ή 0,19% στις 4.109 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,40% ή 49,44 μονάδες στις 12.172 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή και οι τρεις δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου έκλεισαν με κέρδη το α' τρίμηνο του 2023, με τον Nasdaq να σημειώνει τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη του από το ' τρίμηνο του 2020.

Οι εξελίξεις για το πετρέλαιο «φουντώνουν» τις φοβίες για τον πληθωρισμό

Οι αποφάσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για νέα άνοδο στις ενεργειακές τιμές, που μπορούν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις εν μέσω της αναμονής για τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών επί της επιτοκιακή πολιτική τους.

Κερδισμένες από τις αποφάσεις του OPEC+ είναι οι μετοχές των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων, με τους τίτλους των Exxon Mobil και Occidental Petroleum να ενισχύονται άνω του 4% τη Δευτέρα.

Η προσοχή βρίσκεται στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με το στέλεχος του Δ.Σ. της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, να μιλά για συνέχιση στην αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας.

Σημειώνεται πως οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας κατά τον Μάρτιο, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, για το κατά πόσο το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων έχει επιβραδύνει τις προσλήψεις από την πλευρά των εργοδοτών στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως την τρέχουσα εβδομάδα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, με τις μεγάλες αγορές της Δύσης να είναι κλειστές την ερχόμενη Παρασκευή και να αναμένεται -όπως συμβαίνει κάθε χρόνο για αυτή την περίοδο- μικρότερος όγκος συναλλαγών στα διεθνή χρηματιστήρια.

Μάκρο

Κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε η S&P Global.

Ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες έναντι 49,3 μονάδων στην αρχική μέτρηση και έναντι των 47,3 μονάδων για τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 49,3 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πτώση καταγράφει η μετοχή της Tesla, με την εταιρεία του Έλον Μασκ να αναφέρει για τους πρώτους μήνες του 2023 συνολική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις 440.808.

Απώλειες σημειώνει η μετοχή της Rivian, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε κάμψη στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το α' τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 9.395 οχήματα έναντι 10.020 οχημάτων στο δ' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στα 8.752 οχήματα.

Ακόμα, η εταιρεία ανακοίνωσε την παράδοση 7.946 οχημάτων για το α' τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider