Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στο ταμπλό των ευρωαγορών, μετά το χθεσινό πτωτικό κλείσιμο, επιδεικνύοντας διάθεση για ανάληψη ρίσκου κόντρα στις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,35% στις 458,18 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,41% στις 7.694,24 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώνεται 0,24% υψηλότερα στις ν15.558,23 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι γνωρίζει κέρδη 0,17%, φθάνοντας στις 7.328,43 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,70% στις 27.050,71 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει άνοδο 0,38% στις 9.289,20 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, μετά και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και καθώς τα «στοιχήματα» για νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση, οι αγορές δίνουν 59% πιθανότητες η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαΐου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ADP για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και έδειξαν σημαντική μείωση της διάθεσης των εργοδοτών της χώρας για προσλήψεις. Εντούτοις, οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να εκπέμπουν μηνύματα για περαιτέρω σύσφιξη.
- Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες επιμένουν στην αύξηση επιτοκίων παρά τις σεισμικές δονήσεις στο τραπεζικό σύστημα
Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα - αν και εξασθενημένες - δεν φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει τα ταμπλό, καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» που προειδοποιούν για ένα αβέβαιο τοπίο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο CEO της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για περισσότερη αβεβαιότητα στο μέλλον: «Κοιτάξτε τα επιτόκια, κοιτάξτε τα γεωπολιτικά, κοιτάξτε την οικονομία» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως «είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι κάτι κακό θα συμβεί».
Σημειώνεται ότι αύριο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα μείνουν κλειστά λόγω του Πάσχα των Καθολικών.
Μάκρο
Επιδείνωση καταγράφηκε στην επιχειρηματική δραστηριότητα για τον κλάδο των κατασκευών της Ευρωζώνης κατά τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει η S&P Global.
Ο σχετικός PMI διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες έναντι 47,6 μονάδων τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών.
Υποχώρηση κατέγραψε η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σε ένα σημάδι για το ότι ο κλάδος της μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να χάνει το ανοδικό του μομέντουμ.
Αρνητικό το κλίμα στην Ασία
Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές για την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την προσοχή στην Ινδία και στην Κίνα.
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής την Πέμπτη, σε μια κίνηση που ξάφνιασε τους αναλυτές.
Στην Κίνα, για τον Μάρτιο ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 57,8 μονάδες έναντι 55 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στις 55 μονάδες.
Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 1,22% στις 27.472 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία έπεσε 0,25% στις 7.219 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε 1,44% στις 2.459 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έμεινε σταθερός στις 3.312 μονάδες και ο Shenzhen Component διολίσθησε 0,01% στις 11.857 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng γράφει απώλειες 0,23% στις 20.226 μονάδες.