Μετά το «ψαλίδι» του ΟΠΕΚ+ στην παραγωγή πετρελαίου, έδαφος κερδίζει το σενάριο ότι η τιμή του αργού μπορεί να φθάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι. Όμως, ποιες χώρες αναμένεται να πληγούν περισσότερο από μία τέτοια εξέλιξη;
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αιφνιδιάζοντας τις αγορές.
«Πρόκειται για έναν φόρο σε κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο» δήλωσε, σύμφωνα με το CNBC, ο Pavel Molchanov, επικεφαλής της ιδιωτικής επενδυτικής τράπεζας Raymond James.
«Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα αισθανθούν τον μεγαλύτερο πόνο από το πετρέλαιο στα 100 δολάρια, αλλά θα ήταν χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Η Ιαπωνία, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία... για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα» επεσήμανε ο ίδιος.
«Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και τη σχετική άνοδο των τιμών του αργού, είναι εκείνες με υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές (...)» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurasia Group, Henning Gloystein.
«Αυτό σημαίνει ότι οι πιο εκτεθειμένες είναι οι εξαρτώμενες από τις εισαγωγές βιομηχανίες αναδυόμενων αγορών, ειδικά στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, όπως επίσης και οι βαριές βιομηχανίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές» ανέφερε ακόμα.
- Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες επιμένουν στην αύξηση επιτοκίων παρά τις σεισμικές δονήσεις στο τραπεζικό σύστημα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι χώρες που θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο από μία άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια είναι οι εξής:
Ινδία
Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Αν και συνεχίζουν να επωφελούνται από τις εκπτώσεις του ρωσικού αερίου, ήδη πλήττονται από τις υψηλές τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου» σημείωσε ο Gloystein. «Εάν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμα και το ρωσικό αργό σε έκπτωση θα αρχίσει να βλάπτει την ανάπτυξη της Ινδίας» τόνισε.
Ιαπωνία
«Καθώς δεν έχει αξιοσημείωτη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως το 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής» σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Νότια Κορέα
Αντίστοιχα, και στη Νότια Κορέα, το πετρέλαιο αποτελεί τον κύριο όγκο των ενεργειακών αναγκών της, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Enerdata.
«Η Νότια Κορέα και η Ιταλία είναι εξαρτημένες κατά περισσότερο από 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο» επεσήμανε ο Molchanov.
Η Ευρώπη και η Κίνα είναι επίσης «εκτεθειμένες» σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον Gloystein.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η έκθεση της Κίνας είναι ελαφρώς μικρότερη λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της βασίζεται κυρίως σε πυρηνικά, άνθρακα και φυσικό αέριο.
Αναδυόμενες οικονομίες
Ορισμένες αναδυόμενες αγορές που «δεν έχουν την ικανότητα να υποστηρίξουν αυτές τις εισαγωγές καυσίμων», θα επηρεαστούν επίσης αρνητικά, σύμφωνα με τον Molchanov, ο οποίος παρέπεμψε στην Αργεντινή, στην Τουρκία, στη Νότια Αφρική και στο Πακιστάν, ως πιθανές οικονομίες που θα πληγούν. Επίσης, η Σρι Λάνκα, η οποία δεν παράγει πετρέλαιο και εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές, είναι επίσης πολύ εκτεθειμένη.