Με πράσινο χρώμα «βάφτηκαν» οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τους επενδυτές να κάνουν ένα διάλλειμα από τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τις αυξήσεις των επιτοκίων ενόψει του 4ήμερου αργίας για το καθολικό Πάσχα που θα κρατήσει τις αγορές κλειστές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 458,94 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κέρδισε 0,27% στις 4.309 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1% στις 7.739 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε 0,50% υψηλότερα στις 15.597 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι «έγραψε» κέρδη 0,12%, φθάνοντας στις 7.324 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,25% στις 27.203 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει άνοδο 0,64% στις 9.313 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε και σήμερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, μετά και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και καθώς τα «στοιχήματα» για νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση, οι αγορές δίνουν 59% πιθανότητες η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαΐου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ADP για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και έδειξαν σημαντική μείωση της διάθεσης των εργοδοτών της χώρας για προσλήψεις. Εντούτοις, οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να εκπέμπουν μηνύματα για περαιτέρω σύσφιξη.
- Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες επιμένουν στην αύξηση επιτοκίων παρά τις σεισμικές δονήσεις στο τραπεζικό σύστημα
Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα - αν και εξασθενημένες - δεν φάνηκε να έχουν κοπάσει, καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» που προειδοποιούν για ένα αβέβαιο τοπίο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Ζοφερές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, που είναι οι πιο αδύναμες των τελευταίων τριών δεκαετιών, δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθιστώντας επείγον για τα κράτη να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από την γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Ο CEO της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για περισσότερη αβεβαιότητα στο μέλλον: «Κοιτάξτε τα επιτόκια, κοιτάξτε τα γεωπολιτικά, κοιτάξτε την οικονομία» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως «είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι κάτι κακό θα συμβεί».
Σημειώνεται ότι αύριο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα μείνουν κλειστά λόγω του Πάσχα των Καθολικών.
Μάκρο
Επιδείνωση καταγράφηκε στην επιχειρηματική δραστηριότητα για τον κλάδο των κατασκευών της Ευρωζώνης κατά τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει η S&P Global.
Ο σχετικός PMI διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες έναντι 47,6 μονάδων τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών.
Υποχώρηση κατέγραψε η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σε ένα σημάδι για το ότι ο κλάδος της μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να χάνει το ανοδικό του μομέντουμ.