Με υποτονικό ρυθμό το 7x7 για το Χρηματιστήριο - Τραβάει την ανηφόρα η Mytilineos

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με υποτονικό ρυθμό το 7x7 για το Χρηματιστήριο - Τραβάει την ανηφόρα η Mytilineos
Πάνω από τα 8 ευρώ η ΔΕΗ. Κοντά στα 4 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos.

Σε ρυθμούς Πάσχα των Καθολικών και εν συνεχεία του Ορθόδοξου, όπου θα υπάρξουν αργίες τόσο αύριο Παρασκευή όσο και τη Μ. Δευτέρα και αντίστοιχα τις επόμενες δύο μπαίνει το Χρηματιστήριο, κάτι που αποτυπώνεται σαφώς από την εικόνα του τζίρου που δε ξεπέρασε 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, θετικά προσμετράται το γεγονός ότι το ΧΑ έστω και «κούτσα κούτσα» διατήρησε το θετικό πρόσημο κάνοντας το 7x7. Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται τόσο στην εκλογική περίοδο όσο και στις κινήσεις που γίνονται από τράπεζες και ΥΠΟΙΚ για την αποφυγή ενός κύματος «κόκκινων δανείων» από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, «ομπρέλα» στην «καταιγίδα» των αυξήσεων επιτοκίων για έως 400.000 – 500.000 στεγαστικά δάνεια, θα μπορέσουν να ανοίξουν οι τράπεζες με το σχέδιο που επεξεργάζονται για το «πάγωμα» του επιτοκίου Euribor, στη βάση του οποίου διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια στη στεγαστική πίστη.

Με βάση τις παραδοχές της Axia, τα «χαμένα» έσοδα από την ενότητα των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) σε θεωρητική βάση για το σύστημα θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στα 146,2 εκατ. ευρώ (που κυμαίνονται από 31 - 41 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα) ή στο 2,2% περίπου για τους στόχους που έχουν τεθεί για αυτά τα έσοδα για το 2023 από τις τράπεζες. Αναλυτικότερα, η αρνητική επίδραση στα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζεται στα 31,3 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, στα 41 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, στα 38,8 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 35,1 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Από την άλλη, όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, «oι συνεχόμενες αργίες ανέκοψαν το momentum της ανοδικής αντίδρασης ωστόσο θα δώσουν χρόνο για μια ψυχραιμότερης αξιολόγηση της τρέχουσας συγκύριας χωρίς το θόρυβο των διακυμάνσεων της Αγοράς. Η άνοδος συμπλήρωσε 7 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, τροφοδοτήθηκε αρχικά από μια φυσιολογική αντίδραση στην γρήγορη πτώση των τιμών από τα φετινά υψηλά και εν συνεχεία από την προσδοκία της αναβάθμισης από την S&P στις 21 Απριλίου, η οποία διατυπώθηκε ανοικτά και σε πρόσφατη ανάλυση μεγάλου χρηματοοικονομικού οργανισμού. Αν και οι πιθανότητες προεκλογικά η Ελλάδα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα είναι μικρές τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν μια επιχειρηματολογία θετικής αναθεώρησης είναι υπαρκτά: Η αύξηση του ΑΕΠ εμφάνισε υπεραπόδοση έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών κρατών, το 2022 επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση στο λόγο του χρέους προς ΑΕΠ, υπό μία ερμηνεία έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα από την ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων, οι τραπεζικοί ισολογισμοί έχουν εξυγιανθεί και η προοπτική της φετινής χρονιάς από την έως τώρα πορεία των τουριστικών αφίξεων προμηνύεται αισιόδοξη. Υπό οποιαδήποτε άλλη συνθήκη θα μπορούσαμε με μεγάλη βεβαιότητα να υποστηρίξουμε το ενδεχόμενο της αναβάθμισης ωστόσο η ετυμηγορία της
μεθεπόμενης Παρασκευής εκτιμούμε ότι δεν θα αγνοήσει την πιθανότητα μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας που θα έθετε σε αμφισβήτηση τις παραδοχές των εκτιμήσεων που υποστηρίζουν το επενδυτικό αξιόχρεο».

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι εκεί που του επέτρεπε ο φθίνων τζίρος να φθάσει. Είναι αναμενόμενο η αγορά να εμφανίσει σημάδια κόπωσης μετά από το επταήμερο ράλι και να κατοχυρωθούν κάποια γρήγορα κέρδη ενόψει και των αργιών που έχουν μπροστά τους τα Χρηματιστήρια. Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι η θαρραλέα ανάκαμψη από τις 29 Μαρτίου και μετά, επανέφερε την αγορά πάνω από την γραμμή τάσης ενεργοποιώντας παράλληλα σήμα αγορών από τον MACD ο οποίος είχε απαισιόδοξη εικόνα από τις 3 Μαρτίου. Το όριο της χρονοσειράς των 30 ημερών στις 1.080 μονάδες λειτούργησε ως αντίσταση ανακόπτοντας αυτή την ανοδική προσπάθεια πλήρους επιστροφής ωστόσο η αγορά κρατάει ακόμα επαφή με τα επίπεδα που θα επιτρέψουν μια συνολική θετική αναθεώρηση της τάσης. Χαρακτηριστικό πάντως των συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα είναι η παρουσία αυθόρμητου αγοραστικού ενδιαφέροντος προς την λήξη των συναλλαγών βελτιώνοντας την εικόνα του κλεισίματος των συνεδριάσεων με μικρό σχετικά συναλλακτικό όγκο. Προς το παρόν η άνοδος από τις 1017 μονάδες έχει τοπικό χαρακτήρα και φαίνεται να έχει εξαντλήσει με τα ισχύοντα συναλλακτικά δεδομένα τις προοπτικές
της. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα λόγω της σύντομης διάρκειας της σε ημέρες συνεδριάσεων και το πιο πιθανό σενάριο είναι μια πλάγια κίνηση χαμηλού εύρους και συναλλαγών.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,4% στις 1.074 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει στα 46,37 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,36% για τον FTSE 25 στις 2.597,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,55% στις 780,52 μονάδες.

Επιμέρους σε μετοχές που ξεχώρισαν η Mytilineos έφτασε μια ανάσα πλέον από τα 4 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, με αρκετά μεγάλα «σπίτια» να μπαίνουν δυναμικά στη μετοχή που πραγματοποίησε νέο άλμα σήμερα της τάξεως του 1,78% στα 27,48 ευρώ, χαμηλώντας στις δημοπρασίες λόγω profit taking. Ενδοσυνεδριακά η μετοχή είδε μέχρι και τα 27,78 ευρώ, βάζοντας πλέον και επίσημα στο κάδρο την προοπτική ένταξης στο FTSE 100.

Παράλληλα, η μετοχή της Alpha έκλεισε οριακά υψηλότερα, η ΕΤΕ υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,04%, η Eurobank δέχθηκε υψηλότερες πιέσεις υπό το βάρος της κατοχύρωσης κέρδων, και η Πειραιώς που έκλεισε στα 2,1220 ευρώ.

Ξεχώρισε παράλληλα η μετοχή της ΔΕΗ με κέρδη 2,52% ξεπερνώντας ξανά το φράγμα των 8 ευρώ, στα 8,15 ευρώ. Ανοδικά επίσης ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ξεπέρασε τα 11 ευρώ με άνοδο 0,91%. Διορθωτικές κινήσεις σε Ελλάκτωρ, Intrakat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Έρχεται νέος δείκτης MSCI GR Rebased και roadshows για τα mid caps

Axia: Ποιος ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες από το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

Φλερτ με τα 2 ευρώ η βενζίνη λίγο πριν τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα - Τα προγνωστικά για το πετρέλαιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider