Σημαντική αναταραχή έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).
Τα μάκρο που έχουν ανακοινωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα από τις ΗΠΑ δείχνουν πως η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, όπως θέλει η Fed με τις αυξήσεις των επιτοκίων της για να αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Προς το ενδεχόμενο μιας συρρίκνωσης της οικονομίας και μιας εισόδου των ΗΠΑ σε περιβάλλον ύφεσης «δείχνει» ένας δείκτης αναφοράς στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, που δεν έχει πέσει έξω στις «προβλέψεις» για ύφεση στη χώρα εδώ και πάνω από 50 χρόνια.
Όπως αναφέρει το MarketWatch, αυτός ο δείκτης είναι το spread μεταξύ του 10ετούς ομολόγου και των 3μηνων εντόκων γραμματίων των ΗΠΑ. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο τίτλων δείχνει προς την πιθανότητα μιας «βαθιάς ύφεσης» σύμφωνα με τον Κάμπελ Χάρβεϊ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Ντιουκ που είναι ο πρωτοπόρος στη χρήση του spread ως ένδειξη για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας.
Παρά το ότι η μεταβλητότητα στην αγορά των ομολόγων έχει περιοριστεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες, τα προβλήματα ρευστότητας και οι ανησυχίες για το «ταβάνι» του χρέους των ΗΠΑ συνεχίζουν να προβληματίζουν τα ομόλογα και να οξύνουν τις κινήσεις των αγορών, δήλωσε ο Τομ ντι Γκαλόμα, επικεφαλής της BTIG.
Σημειώνεται πως για την Τετάρτη το spread μεταξύ του 10ετούς ομολόγου και των 3μηνων εντόκων γραμματίων των ΗΠΑ βρέθηκε στις -115,8 μονάδες βάσης. Πρόκειται για επίπεδο υπό του μηδέν μεγαλύτερο από αυτό που βρέθηκε το spread στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 και από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν την Fed να αυξήσει τα επιτόκια της στο 8% και του 9%.
Η καμπύλη των ομολόγων και η Silicon Valley Bank
Η αντίστροφη πορεία του 10ετούς ομολόγου και των 3μηνων εντόκων «είναι εντυπωσιακή» και «μπορεί να συνδεθεί άμεσα με μια μεγάλη επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη, με το μοντέλο να προβλέπει μια βαθιά ύφεση», όπως είπε ο Χάρβεϊ.
Το spread, που συνήθως προσφέρει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ύφεσης σε διάστημα 6 έως 18 μηνών, βρέθηκε κάτω από το μηδέν τον Οκτώβριο. Ο Χάρβεϊ είχε εκτιμήσει αρχικά πως οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν μια ύφεση, αλλά αυτή η αναφορά είχε γίνει πριν από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Πλέον, ο Χάρβεϊ υποστηρίζει πως η Fed «το έχει παρατραβήξει και παίζει με τη φωτιά».
Η καμπύλη μεταξύ των τίτλων είναι μια γραμμή που δείχνει τις διαφορές στα ομόλογα, στο σύνολο των ωριμάνσεων χρέους. Τυπικά κινείται ανοδικά, με τους επενδυτές να ζητούν premium για αποζημίωση ρίσκων που μπορεί να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου. Μια ηπιότερη καμπύλη μπορεί να σημάνει τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές. Μια ανεστραμμένη καμπύλη -όπως η σημερινή- είναι ανησυχητικό σημάδι, υπογραμμίζει το MarketWatch.
Η αναστροφή της καμπύλης των ομολόγων έχε σημασία για μια σειρά λόγους. Ο πρώτος είναι το ότι ανατρέπει το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών, που βγάζουν χρήματα δανείζοντας με υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το πως πληρώνουν τους δανειστές για τις καταθέσεις τους.
Σημειώνεται πως μια ανεστραμμένη καμπύλη ομολόγων έπαιξε ρόλο στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο.
Ο ίδιος μίλησε για τις επιπτώσεις που έχει το περιβάλλον της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής της Fed στην οικονομία, αναφερόμενος στις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank «Δεν έχω ιδέα πόσες τράπεζες έχει θέσει σε κίνδυνο η Fed, αλλά σίγουρα ελπίζω αυτοί (οι ιθύνοντες της τράπεζας) να ξέρουν» υπογράμμισε ο Αμερικανός καθηγητής.