Wall Street: Ανοδική ώθηση από την περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανοδική ώθηση από την περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού
Αισιοδοξία στους επενδυτές πως πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την Fed κι ως εκ τούτου απομακρύνεται και ο κίνδυνος της ύφεσης.

Ανοδική ώθηση λαμβάνουν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μετά από την ανακοίνωση πληθωριστικών στοιχείων στις ΗΠΑ που δείχνουν μία περαιτέρω υποχώρηση του φαινομένου, γεμίζοντας αισιοδοξία τους επενδυτές πως πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την Fed κι ως εκ τούτου απομακρύνεται και ο κίνδυνος της ύφεσης.

Την Τετάρτη, τις ανησυχίες για ύφεση είχε ενισχύσει η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής από την FOMC, γεγονός που οδήγησε την συνεδρίαση του αμερικανικού χρηματιστηρίου να κλείσει στο «κόκκινο».

Οι αξιωματούχοι της Fed, που συνεδρίασαν λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, συμφώνησαν ότι η πίεση στον τραπεζικό τομέα, θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει, ενώ επί τάπητος βρέθηκε και η παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις.

Το αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης των ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση αργότερα φέτος «με ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια», όπως τονίζεται. Ενώ, ο αντιπρόεδρος, Μάικλ Μπαρ διαβεβαίωνε ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι υγιής και ανθεκτικός», δεν ήταν λίγα τα μέλη της FOMC που υποστήριξαν ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχτεί «χτύπημα».

Στην κίνηση των δεικτών ο Dow Jones ενισχύεται 0,13% στις 33.690 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,18% στις 4.099 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,78% στις 12.022 μονάδες.

Μάκρο

Ισχυρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν για τον Μάρτιο στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ο δείκτης PPI σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι 4,6% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI συρρικνώθηκε κατά 0,5% έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0%. δομικός PPI, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 4,4% τον Φεβρουάριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PPI συρρικνώθηκε 0,1% έναντι 0% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,2%.

Στον αντίποδα, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την τελευταία εβδομάδα, σε μία ένδειξη ότι οι απολύσεις αυξήθηκαν, τη στιγμή που τα «βλέμματα» στρέφονται στο τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια της Fed στη συνεδρίαση του Μαΐου. Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, την προηγούμενη εβδομάδα, αυξήθηκε κατά 11.000, στις 239.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ο αριθμός των Αμερικανών που αναζητούν εργασία αυξήθηκε, τη στιγμή που βάσει άλλων μεγεθών που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, οι κενές θέσεις εργασίας μειώνονται. Συγκεκριμένα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έπεσαν, τον Φεβρουάριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντική αύξηση εσόδων εμφάνισε η Delta Air για το α' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική αεροπορική εταιρεία, ωφελούμενη από την ισχυρή ζήτηση για ταξίδια. Οι συνολικές ζημίες έφτασαν τα 363 εκατ. δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης 34% στους πιλότους της εταιρείας. Στο α' τρίμηνο του 2023 οι ζημίες είχαν διαμορφωθεί στα 940 εκατ. δολάρια. Η Delta Air εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έναντι ζημιών 1,23 δολαρίων ανά μετοχή στο α' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν ζημίες 27 σεντ ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 12,76 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 36% σε ετήσιο επίπεδο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 11,98 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Delta σημειώνει πτώση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ (Bundesbank): «Τέλος» η ενεργειακή κρίση - Ασφαλείς οι τράπεζες και οικονομία της Γερμανίας

Σε υψηλό έτους «σκαρφαλώνει» το ευρώ - Συνεχίζει ανοδικά έναντι του δολαρίου

Amazon: Αισιόδοξος ο Jassy πως θα αποδώσουν οι προσπάθειες μείωσης κόστους

gazzetta
gazzetta reader insider insider