Τελευταία ενημέρωση 16:19
Θετικό είναι το momentum στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις οικονομικές εξελίξεις, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» όλους τους δείκτες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στρέφοντας το βλέμμα στα τελευταία εταιρικά μεγέθη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,6% στις 469,66 μονάδες, «σκαρφαλώνοντας» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,24% στις 7.898,01 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX γνωρίζει κέρδη 0,74% στις 15.906,03 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να διαμορφώνεται 0,74% υψηλότερα στις 7.553,06 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει «άλμα» 1,01% φθάνοντας στις 27.979,36 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,56% στις 9.431,60 μονάδες.
Στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής - καθώς οι αξιοωματούχοι της ΕΚΤ καλούνται να αποφασίσουν για το εάν η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα είναι της τάξης των 50 ή 25 μονάδων βάσης - ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, τάχθηκε χθες υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης.
«Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να δρα με συνέπεια, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα».
Οι επενδυτές, μεταξύ άλλων, κάνουν focus στα εταιρικά αποτελέσματα που έρχονται στη δημοσιότητα.
Η μετοχή της Easyjet γνώρισε «άλμα» 4% κατά την εκκίνηση των συναλλαγών, μετά τις βελτιωμένες προβλέψεις για τα κέρδη του 2023, εν μέσω υψηλής ταξιδιωτικής ζήτησης.
Εν τω μεταξύ, η Ericsson ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη στο α' τρίμηνο, αλλά προειδοποίησε ότι η μείωση των δαπανών για 5G σε ορισμένες από τις πιο ώριμες αγορές της θα συνεχιστεί.
Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, η UBS δρομολογεί αλλαγές στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 6 δισ. δολ., μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό η ελβετική τράπεζα, θα χρησιμοποιήσει μέρος των μετοχών στο πλαίσιο του deal εξαγοράς της Credit Suisse, χωρίς να προβεί στη διαγραφή τους, όπως προγραμματιζόταν αρχικά.
Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν οι μισθοί στη Βρετανία, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες και συνιστούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την Τράπεζα της Αγγλίας.
Οι αξιωματούχοι της BoE ανέμεναν ότι η αύξηση των μισθών αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, με την προσδοκία να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι πέντε φορές υψηλότερος του στόχου του 2%.
Την ίδια ώρα, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,8% από το 3,7%.
Παράλληλα, ανησυχίες γύρω από τον τραπεζικό τομέα και ο πληθωρισμός που παραμένει σε υψηλά επίπεδα έπληξαν το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να σημειώνει «βουτιά» τον Απρίλιο.
Στην Ασία, επικράτησαν μικτά πρόσημα, μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία ανήλθε στο 4,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 28.658,83 μονάδες, εξασφαλίζοντας την όγδοη διαδοχική συνεδρίαση σε πράσινο έδαφος.