Ευρωαγορές: «Πέταξε» σε 14μηνα υψηλά ο Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Πέταξε» σε 14μηνα υψηλά ο Stoxx 600
«Πράσινο» κλείσιμο επεφύλασσε η Τρίτη για τους δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να βάζουν στη «ζυγαριά» εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικές ειδήσεις.

«Πράσινο» κλείσιμο επεφύλασσε η Τρίτη για τους δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να βάζουν στη «ζυγαριά» εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικές ειδήσεις και να βγάζουν... ισοζύγιο θετικό, στέλνοντας τον Stoxx σε υψηλά 14 μηνών ενδοσυνεδριακά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 468,49 μονάδες, «σκαρφαλώνοντας» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών. O Εurostoxx 50 κέρδισε 0,56% στις 4.392 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,37% στις 7.908 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε κέρδη 0,52% στις 15.871 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να διαμορφώνεται 0,47% υψηλότερα στις 7.533 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,66% φθάνοντας στις 27.882 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,47% στις 9.422 μονάδες.

Στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής - καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ καλούνται να αποφασίσουν για το εάν η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα είναι της τάξης των 50 ή 25 μονάδων βάσης - ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, τάχθηκε χθες υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης.

«Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να δρα με συνέπεια, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα».

Οι επενδυτές, μεταξύ άλλων, κάνουν focus στα εταιρικά αποτελέσματα που έρχονται στη δημοσιότητα.

Η μετοχή της Easyjet γνώρισε «άλμα» 1,6% μετά τις βελτιωμένες προβλέψεις για τα κέρδη του 2023, εν μέσω υψηλής ταξιδιωτικής ζήτησης.

Εν τω μεταξύ, η Ericsson ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη στο α' τρίμηνο, αλλά προειδοποίησε ότι η μείωση των δαπανών για 5G σε ορισμένες από τις πιο ώριμες αγορές της θα συνεχιστεί.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, η UBS δρομολογεί αλλαγές στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 6 δισ. δολ., μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό η ελβετική τράπεζα, θα χρησιμοποιήσει μέρος των μετοχών στο πλαίσιο του deal εξαγοράς της Credit Suisse, χωρίς να προβεί στη διαγραφή τους, όπως προγραμματιζόταν αρχικά.

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν οι μισθοί στη Βρετανία, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες και συνιστούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι αξιωματούχοι της BoE ανέμεναν ότι η αύξηση των μισθών αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, με την προσδοκία να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι πέντε φορές υψηλότερος του στόχου του 2%.

Την ίδια ώρα, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,8% από το 3,7%.

Παράλληλα, ανησυχίες γύρω από τον τραπεζικό τομέα και ο πληθωρισμός που παραμένει σε υψηλά επίπεδα έπληξαν το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να σημειώνει «βουτιά» τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Johnson & Johnson: Άνοδος 5,6% των πωλήσεων στο α' τρίμηνο - Αναθεώρηση του guidance

Goldman Sachs: Κάτω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα στο α' τρίμηνο - «Σώθηκαν» τα κέρδη

Bank of America (BofA): Άλμα 15% στα κέρδη το α' τρίμηνο - Στα 8,2 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider