Wall Street: Νευρικότητα έφεραν τα αποτελέσματα και οι αξιωματούχοι της Fed - Flat οι δείκτες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νευρικότητα έφεραν τα αποτελέσματα και οι αξιωματούχοι της Fed - Flat οι δείκτες
Μεικτές ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και σχόλια αξιωματούχων της Fed για τη νομισματική πολιτική καθόρισαν το κλίμα.

Μέσα σε κλίμα έντονης μεταβλητότητας έκλεισε η συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street με τους επενδυτές να προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε μεικτές ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και σε σχόλια αξιωματούχων της Fed για τη νομισματική πολιτική.

Υπέρ της συνέχισης των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκε ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε αναπτυξιακή τροχιά έστω και μα χαμηλότερους ρυθμούς.

Από την πλευρά του, μία ακόμα κίνηση αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25% «βλέπει» ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Rafael Bostic, πριν βάλει παύση για να εξετάσει πώς η αυστηροποίηση της πολιτικής επηρεάζει την οικονομία.

Κατά το κλείσιμο, ο Dow Jones έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,03% στις 33.976 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά 0,08% στις 4.154 μονάδες, και ο Nasdaq έχασε οριακά 0,04% στις 12.153 μονάδες.

Μάκρο

Yποχώρηση 0,8% κατέγραψαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, λόγω της επιβράδυνσης της κατασκευής πολυκατοικιών. Οι ενάρξεις μειώθηκαν σε 1,42 εκατομμύρια ετήσιο ρυθμό τον περασμένο μήνα από 1,43 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη. Τόσα σπίτια θα χτίζονταν σε έναν ολόκληρο χρόνο, αν η κατασκευή γινόταν με τον ίδιο ρυθμό κάθε μήνα όπως και τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι η στέγαση θα αρχίσει να μειώνεται τον Μάρτιο σε 1,4 εκατομμύρια ετήσιο ρυθμό, με τους αριθμούς να είναι εποχικά προσαρμοσμένοι. Οι οικοδομικές άδειες, βασικός δείκτης του ρυθμού της μελλοντικής κατασκευής, μειώθηκαν κατά 8,8% σε ποσοστό 1,41 εκατομμυρίων.

Επιχειρηματικά νέα

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη αλλά και τα έσοδα της Lockheed Martin στο α' τρίμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού. Ειδικότερα, τα κέρδη της Lockheed Martin ανήλθαν στα 6,61 δολάρια/μετοχή έναντι πρόβλεψης για κέρδη της τάξης των 6,05 δολάρια/μετοχή. Στο α' τρίμηνο του 2022, η εταιρεία είχε αναφέρει κέρδη 6,44 δολάρια/μετοχή. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ανέφερε έσοδα ύψους 15,1 δισ. δολαρίων, οριακά υψηλότερα από την εκτίμηση για έσοδα 15 δισ. δολαρίων. Για το σύνολο του 2023, η Lockheed Martin αναμένει έσοδα από πωλήσεις μεταξύ 65 και 66 δισ. δολαρίων και κέρδη μεταξύ 26,6 και 26,90 δολαρίων/μετοχή.

Κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Goldman Sachs στο α' τρίμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Ειδικότερα, τα κέρδη της Goldman Sachs στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου ανήλθαν στα 8,79 δολάρια/μετοχή, υψηλότερα από την εκτίμηση της Refinitiv για κέρδη 8,10 δολαρίων/μετοχή. Ωστόσο, τα έσοδα ύψους 12,22 δισ. δολαρίων που κατέγραψε η τράπεζα υπολείπονται των εσόδων 12,79 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της Bank of America ξεπέρασαν τις προσδοκίες, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε στις αμερικανικές τράπεζες νωρίτερα αυτό το μήνα. Η τράπεζα είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 15% στα 8,2 δισ. δολάρια, ή 94 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 81 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13% στα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ μπροστά από τις προβλέψεις των 25,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet. Το άλμα των εσόδων βοηθήθηκε από την αύξηση κατά 25% των καθαρών εσόδων από τόκους στα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Johnson & Johnson ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street την Τρίτη ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω το guidance της για ολόκληρο το 2023. Ειδικότερα, η J&J, της οποίας τα οικονομικά αποτελέσματα θεωρούνται βαρόμετρο για πολλές εταιρείες στον τομέα της υγείας, δήλωσε ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπει τώρα πωλήσεις για όλο το 2023 από 97,9 δισεκατομμύρια δολάρια έως 98,9 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια υψηλότερες από τo guidance που δόθηκε τον Ιανουάριο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη - με την αφαίρεση των αποσβέσεων περιουσιακών στοιχείων αλλά και την επιβάρυνση δικαστικών αποφάσεων- διαμορφώθηκαν στα 2,68 δολάρια ανά μετοχή με τους οικονομολόγους να αναμένουν 2,50 δολάρια. Τα έσοδα ανήλθαν σε 24,75 δισ. δολ. έναντι πρόβλεψης για 23,67 δισ. δολ. των εκτιμήσεων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ζημιές 68 εκατ. δολαρίων ή 3 σεντς ανά μετοχή σε σύγκριση με τα 5,169 δισ. δολάρια ή 1,93 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εμπορεύματα

Το πρώτο τους κέρδος σε τρεις συνεδριάσεις σημείωσαν οι τιμές του χρυσού την Τρίτη, αφού οι συνεχόμενες απώλειες έστειλαν τις τιμές να πέφτουν για λίγο κάτω από τα 2.000 δολάρια νωρίτερα, για πρώτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα. Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου αυξήθηκε κατά 12,70 δολάρια ή 0,6%, για να διαμορφωθεί στα 2.019,70 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου διαμορφώθηκε στα 25,26 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 18 σεντς ή 0,7%. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 82,40 δολάρια ή 5,3% στα 1.642,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου, 3,24% σημείωσε άνοδο 37,70 δολάρια ή 3,6%, στα 1.097,30 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαΐου πρόσθεσε 3 σεντς, ή 0,6%, για να κλείσει στα 4,09 δολάρια η λίβρα.

Ελαφρώς υψηλότερα έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου την Τρίτη, αφού έχασαν περισσότερο από 2% την προηγούμενη συνεδρίαση. Το αμερικάνικο αργό αυξήθηκε κατά 3 σεντς και διαμορφώθηκε στα 80,86 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Iουνίου κέρδισε ελαφρά στα 84,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE. Η βενζίνη παράδοσης Μαΐου έχασε 0,8% στα 2,75 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε στα 2,60 δολάρια το γαλόνι, με πτώση 0,6%. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαΐου κέρδισε 4% στα 2,37 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπούλαρντ: Η Fed πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων

Bostic (Fed): Άλλη μία αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% και μετά... στάση αναμονής

Χρυσός: Πρώτα κέρδη σε τρεις συνεδριάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider