Κάτω από τις 1.100 μονάδες το Χρηματιστήριο - Υψηλή διαφοροποίηση για Viohalco

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτω από τις 1.100 μονάδες το Χρηματιστήριο - Υψηλή διαφοροποίηση για Viohalco
Πιέσεις καταγράφονται σε τράπεζες. Διαφοροποίηση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy, ΕΛΠΕ.

Τελευταία ενημέρωση 16:00

Αίσθημα νευρικότητας επικρατεί στις διεθνείς αγορές αναζητώντας μια πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση καθώς οι ισχυροί τεχνολογικοί κολοσσοί και όχι μόνο (Alphabet, Microsoft, Visa, General Electric) ανακοινώνουν τα οικονομικά τους μεγέθη, ενώ σειρά παίρνει και άλλα σπουδαιότερα.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ, ο δείκτης κόστους απασχόλησης (ECI), ο πληθωρισμός και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι τα κυριότερα σημεία ενόψει της συνεδρίασης της FOMC την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Αυτό σαφώς επηρεάζει τη διάθεση των επενδυτών στο να προβούν σε κάποια κίνηση, ενώ και η έλευση του Μαΐου φέρνει επί τάπητος το... «Sell in May and go away».

Από την άλλη, οι χειρισμοί των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, στην κατεύθυνση περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής στις 4 Μαΐου, «δείχνει» ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Mondeμ επικαλούμενος πρόσφατα οικονομικά στοιχεία.

«Τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι πρέπει να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια» την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Lane σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Ακόμα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσουμε. Από εκεί και πέρα, δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα. Θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία».

Επιπλέον, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η UBS απογοήτευσαν, ενώ και το τσουνάμι εκροών από την Credit Suisse αναζωπυρώνουν τους κινδύνους γύρω από τις τράπεζες.

Στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, ερωτηματικά δημιουργεί η ανάλυση της Morgan Stanley για την Τράπεζα Πειραιώς και την ένταξή της στο δείκτη MSCI Greece.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η Τράπεζα Πειραιώς δεν πληροί την απαίτηση ένταξης κατά προτεραιότητα, και κατά συνέπεια, η ένταξή της εξαρτάται από την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εταιρειών στον MSCI Greece από τις δέκα που είναι σήμερα, στις έντεκα. Αυτό εξηγεί και τη χαμηλή πιθανότητα που δίνει για την ένταξης της μετοχή στο δείκτη MSCI Greece Standard. Αν παρ'όλα αυτά η μετοχή καταφέρει να περάσει το κατώφλι του δείκτη, τότε οι αναλυτές αναμένουν εισροές από passive funds ύψους 114 εκατ. δολαρίων και τον αντίκτυπο στις συναλλαγές 11 ημερών για την κάλυψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί. Το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στο δείκτη MSCI EM θα είναι 0,03%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Με βάση αυτή την ανάλυση πυροδοτήθηκαν πιέσεις και ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς (συνεχίζονται και σήμερα), ενώ και η διεθνής νευρικότητα δε βοηθά την αγορά να κινηθεί υψηλότερα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα που ενισχύεται ενόψει εκλογών.

Παράλληλα, έξοδο της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακής από το δείκτη MSCI Greece Standard αναμένει η Societe Generale, χωρίς μάλιστα την αντικατάσταση του τίτλου από κάποιον άλλον, για παράδειγμα από αυτόν της Τράπεζας Πειραιώς (παρά τις βάσιμες πιθανότητες), κάτι που θα επιφέρει και μείωση της στάθμισης του παραπάνω δείκτη στον MSCI EM κατά 0,019%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού οίκου, οι πιθανές εκροές από τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής δια χειρός passive funds, εκτιμώνται στα 63,40 εκατ. δολάρια, και θα καλυφθούν σε 23,5 ημέρες συναλλαγών με 2,86 εκατ. μετοχές. Βέβαια, οι λόγοι που ο γαλλικός οίκος προβαίνει σε μια τέτοια εκτίμηση όταν η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής πληροί - προς ώρας - τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης (συνολικής και ελεύθερης διασποράς) και της ρευστότητας (ATVR), παραμένουν άγνωστοι (δεν αναφέρεται ο λόγος εξόδου).

Στο ταμπλό σήμερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,97% στις 1.094,66 μονάδες, με τον τζίρο στα 36,37 εκατ. ευρώ. Κατά 1,02% χαμηλότερα ο FTSE 25 με τον τραπεζικό δείκτη να πιέζεται στα όρια αλλαγής μεσομακροπρόθεσμης τάσης στις 807,96 μονάδες.

Η Alpha Bank καταγράφει απώλειες 2,19%, η Πειραιώς 2,91% χαμηλότερα, η ΕΤΕ καταγράφει απώλειες 2,89% και η Eurobank υποχωρεί κατά 0,93%.

ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Viohalco επίσης υποχωρούν, ενώ ΕΕΕ, Cenergy, ΟΤΕ και Viohalco αντιδρούν ανοδικά, με την τελευταία μάλιστα να ψηλώνει κατά 2,79%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DZ Bank: Υπερήφανη η Ελλάδα για την πορεία της οικονομίας της – Συνέχεια στην υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων

Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις και οι δόσεις - Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων - Πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση

Αττική Οδός: Εγκρίθηκε η «τελική» σύμβαση παραχώρησης – Τα διόδια και το timing των προσφορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider