Σαν ένα business plan που θα μπορούσε να αποτελέσει απτό παράδειγμα μίας νέας Ευρωατλαντικής συμμαχίας -αυτή τη φορά με επιχειρηματοκεντρικά χαρακτηριστικά- «φωτογράφισε» ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, το πρότζεκτ της επιχείρησης για την ανάπτυξη mega Data Centers στη Δυτική Μακεδονία.
Προλογίζοντας την εκδήλωση με θέμα: «Γεωπολιτική, Συνδεσιμότητα και Ενεργειακή Ασφάλεια», που διοργάνωσε η ΔΕΗ σε συνεργασία με το Center for Strategic and International Studies (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών) και το αμερικανικό German Marshall Fund, ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στα Κέντρα Δεδομένων, για να διασφαλίσουν πως θα βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή ενός κόσμου που γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός.
«Πρόκειται για ένα αντικείμενο που θα εξασφάλιζε στις αμερικανικές εταιρείες ότι θα επιταχύνουν τη δραστηριοποίησή τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ η Ευρώπη θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητά της, "αγκαλιάζοντας" την ψηφιακή επανάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στρατηγικός εταίρος
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο που αποκάλυψε η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του conference call για τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης, αφορά την κατασκευή δημιουργία ενός Data Center 300 MW σε πρώτη φάση στη Δυτική Μακεδονία, με προοπτική αναβάθμισής του στην πορεία έως και τα 1.000 MW. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Στάσσης στο conference call, αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγες περιοχές στην Ευρώπη που να προσφέρουν τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ανάλογων υποδομών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας, που είχε ξεχωρίσει, ήταν το διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο που υλοποιεί η ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 2.500 MW. Στα ατού της περιοχής είχε συμπεριλάβει επίσης τις διαθέσιμες εκτάσεις που διαθέτει η επιχείρηση στην περιοχή, την υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού της, καθώς και τη γρήγορη αδειοδότηση των εργασιών. Όπως είχε πάντως επισημάνει, το σχέδιο αυτό θα οριστικοποιηθεί μόνο μετά από συμφωνία με κάποιον hyperscaler ή έναν παγκόσμιο «παίκτη» στη λειτουργία ανάλογων υποδομών, με τη ΔΕΗ να βρίσκεται ήδη σε σχετικές διαπραγματεύσεις.
Στη χθεσινή εκδήλωση, ο κ. Στάσσης ουσιαστικά κατέδειξε πως το πλάνο αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για στρατηγική συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ στα Data Centers. Κι αυτό γιατί, πέρα από τις παραπάνω προϋποθέσεις, ικανοποιείται ένας ακόμη απαραίτητος όρος – ότι ο εμπνευστής του πρότζεκτ, δηλαδή η ΔΕΗ, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό στρατηγικό εταίρο σε μία τέτοια συνέργεια. Ο λόγος είναι πως η επιχείρηση δεν «αρκείται» πλέον στο να είναι ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη, βάζοντας στόχο να γίνει κορυφαία «καθαρή» Powertech εταιρεία στην Ευρώπη.
Το Data Center στα Σπάτα
Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ «ωριμάζει» σχέδια για υποδομές IT μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Μακεδονία, προχωρά παράλληλα την επένδυση με την οποία κάνει «πρεμιέρα» στον συγκεκριμένο κλάδο. Ο λόγος για το Data Center δυναμικότητας 12,5 MW που δρομολογεί σε συνεργασία με την Damac στα Σπάτα και το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, η υλοποίηση της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2027. Στόχος είναι η υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για cloud υποδομές, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ προβλέπεται επίσης η προοπτική επέκτασης της υποδομής σε δυναμικότητα 25 MW.
Η επένδυση υλοποιείται από την Data In Scale, κοινοπραξίας της Damac (55%) και της ΔΕΗ (45%). Στη «συμμαχία» των δύο Ομίλων, η Damac «εισφέρει» την τεχνογνωσία της στον τομέα του Real Estate και της ανάπτυξης κέντρων δεδομένων, ενώ η ΔΕΗ τη βαθιά γνώση στην τοπική αγορά και την ενέργεια. Η επιλογή της τοποθεσίας του data center στα Σπάτα αποτέλεσε στρατηγική απόφαση, καθώς η γεωγραφική της θέση στην Αττική συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αναδεικνύοντας την χώρα σε ηγετική δύναμη στις ψηφιακές υποδομές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.