Σε κόκκινο έδαφος κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές, καθώς οι τραπεζικές ανησυχίες επιστρέφουν στα ταμπλό.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,68% στις 463,89 μονάδες, με τις Τράπεζες να γνωρίζουν απώελειες κοντά στο 1% και τις μετοχές Τεχνολογίας να «κατρακυλούν» κατά 1,74%.
Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,28% στις 7.868,90 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι χάνει 0,65% «διολισθαίνοντας» στις 7.482,38 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώνεται 0,60% χαμηλότερα στις 15.776,20 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,74% φθάνοντας στις 27.053,15 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να πέφτει 0,47% στις 9.246,70 μονάδες.
Στο «μέτωπο» των επιχειρήσεων, η βρετανική τράπεζα Standard Chartered ανακοίνωσε άνοδο 21% στα προ φόρων κέρδη, ανώ των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Ο φόβος των τραπεζών επηρέασε το κλίμα και στα χρηματιστήρια της Ασίας, τα οποία διαμορφώθηκαν στην πλειοψηφία τους σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει 0,7%.
Αυτό, μετά τη «βουτιά» 49% που υπέστη στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street η μετοχή της First Republic Bank, μετά την πτώση 40% στις καταθέσεις κατά το α' τρίμηνο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα χθες, οι ευρωπαϊκές Αρχές βάζουν στο «μικροσκόπιο» τις τράπεζες, θέλοντας να εξακριβώσουν τον βαθμό έκθεσής τους στα αυξανόμενα επιτόκια και διερευνώντας κατά πόσο ο κίνδυνος τύπου SVB μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από τον τραπεζικό τομέα.
Οι επενδυτές διατηρούν επικεντρωμένο το «βλέμμα» και στα των επιτοκίων, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
Σήμερα, ο Boris Vujcic, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρέπεμψε σε νέα αύξηση των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι «ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο δομικός πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός».
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό μέχρι να δούμε μια αλλαγή στην τάση» τόνισε.